This to studs remodel transformed an outdated, closed in one bedroom corner unit in the Eichler Summit high rise in San Francisco into a stunning fully open yet functional space. The transformation made it entirely open to the view, visibly and physically, while implying a minimalist aesthetic layered on to the modern core of the structure.

Project Name: Midcentury Minimal Studio
Studio Name: Knock Architecture & Design
Location: San Francisco, United States
Photography: Cesar Rubio
Project size:   1200 ft2
Site size: 70000 ft2
Completion date: 2015
Building levels: 30

Midcentury Minimal Studio By Knock Architecture & Design - Sheet1
Bedroom ©Cesar Rubio

A one bedroom layout was quickly transformed into a studio to accomplish the full openness of every space to the views to the north and to the east. New sliding corner windows, with ultra clear low iron glazing, further open the entire space to uninterrupted views of the San Francisco Bay and Downtown.

Midcentury Minimal Studio By Knock Architecture & Design - Sheet2
Kitchen ©Cesar Rubio

The core of the apartment is the storage “cube”, which is a hub for several different programmatic elements including clothing storage, a smart home av hub, equipment, and also a hidden television. This central element is clad in fumed eucalyptus wood panels and serves as a dramatic counterpoint of the white elements employed elsewhere throughout. The wood cladding follows through the other circulation and storage areas, and also as accent walls for art, and as counterpoint to the minimal white stone and wall panels in the kitchen and bathroom spaces.

Midcentury Minimal Studio By Knock Architecture & Design - Sheet3
Living Space ©Cesar Rubio

All of the spaces were treated with a completely minimalist aesthetic, and the walls were conceived as a series of panels and concealed storage behind them, including concealed shelves, storage, refrigerators, a fold down desk, a television, and dressing areas. Exception attention to craft and detail was taken so all of the doors disappear via flush slide or swing fittings.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment