Courtyard House commenced life in 1885 as a generously proportioned Italianate terrace in the Toxteth Estate of Glebe. During the interwar period, like many dwellings in Glebe, it underwent significant unsympathetic alteration into a boarding house.

Project Name: Courtyard House
Studio Name:
Cox Architecture
Location: Sydney, Australia
Photography: Robert Walsh
Completion date: 2020

Courtyard House By Cox Architecture - Sheet1
Dining Space ©Robert Walsh

In reconfiguring it back into a single dwelling, the ambition was to create a courtyard house that afforded much better amenity than the typical terrace typology. Organised around a central sunny north-east facing courtyard, conceptually based on the Riad – a traditional Moroccan house with an interior shady cool garden court – all interior spaces seamlessly interface with the courtyard.

Courtyard House By Cox Architecture - Sheet2
Bedroom ©Robert Walsh

The green courtyard is the physical and conceptual heart of the dwelling. By contrast – and like a Riad – its exterior is robust and sever in its restraint and lack of embellishment. The house is ideal for the mature family with two teenage sons – enabling both retreat and engagement.

Courtyard House By Cox Architecture - Sheet3
Living Room ©Robert Walsh

“The design for the house embraces the ideal of adaptability – it is designed to ‘transform’ easily between three modes – single generous 4 bedroom home, two 2 bedroom homes, and a large 2 bedroom home with a separate studio. This adaptability is designed-in – including all building services – it challenges the ‘fixed’ way in which design our housing stock, potentially addressing challenges of housing affordability.” COX Director, Joe Agius.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment