The owners bought this cute but very dilapidated timber Victorian Cottage in 2017. The four front rooms and the hall of the cottage were retained as bedrooms and a bathroom, with the rear ‘lean-to’ section of the house removed to make way for a new wing housing the Living Rooms, Kitchen, Terraces, plus Laundry and Butler’s Pantry.

Project Name: Summer Hill House
Studio Name:
Annabelle Chapman Architect Pty Ltd
Project size: 175 m2
Site size: 465 m2
Completion date: 2019
Building levels: 2
Location: Sydney, Australia
Photography: The Palm Co

Summer Hill House by Annabelle Chapman Architect Pty Ltd - Sheet1
Kitchen ©The Palm Co

The new wing kept the cottage proportions and vernacular of the existing house, respecting the local Heritage Conservation Area and is barely visible from the street.

Summer Hill House by Annabelle Chapman Architect Pty Ltd - Sheet2
Rear View ©The Palm Co

The Master Suite including a bedroom, bathroom and wardrobe were located above the Kitchen and Pantry, allowing the Dining and Living Room below to have a vaulted cathedral ceiling.

Summer Hill House by Annabelle Chapman Architect Pty Ltd - Sheet3
Bedroom ©The Palm Co

As the rear of the property faced south, a courtyard in the centre of the house was created to allow the northern sun to penetrate through to the Living Rooms and Kitchen. A large jacaranda tree is visible from all the Living Rooms and the Master Bedroom and creates a purple carpet across the lawn in November!

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment