Located on Longacre Lake in Bethlehem, Connecticut, this weekend retreat house was conceived as a cube embedded in the steep embankment of the lake. The house is a perfect square in plan and elevation with a seamless transition between opaque and transparent glass facade and voids.

Project Name: The Lake House
Studio Name: Messana O’Rorke
Location:
Bethlehem, United States
Photography: Brian Messana

The Lake House by Messana O'Rorke - Sheet1
Bedroom ©Brian Messana

The lower level of the house, which contains guest quarters, boat storage and the media room, is embedded into the embankment and allows for access to the house at the second level, where the living room and kitchen have panoramic views over the lake. The upper level houses the master bedroom suite and outdoor swimming pool.

The Lake House by Messana O'Rorke - Sheet2
Dining Space ©Brian Messana

Similar to a Rubics cube the portion of clear glass to opaque shifts in the same proportion between floors, affording new vistas as one traverses through the building. The internal stairs are stacked and require that the occupant to pass through programed space as they ascend through the house.

The Lake House by Messana O'Rorke - Sheet3
Kitchen ©Brian Messana

The house has access to the outside at every level, the lowest level being at the height of the lake shore, the entry level with gardens along the embankment and the pool deck on the upper level

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment