Welcome to our studio. Before establishing our practice in 2016, Anna set about converting an existing carport into a liveable office space. With minimal intervention, she conceived a space that accommodates four to five team members, and has the potential to adapt into a granny flat in the future.

Project Name: The Bellville Project
Studio Name: Anna O’Gorman Architect
Project size: 60 m2
Site size: 900 m2
Project Budget: $150000
Completion date: 2020
Building levels: 1
Location: Cleveland, Australia
Photography: Christopher Frederick Jones

Channel Street Studio by Anna O'Gorman Architect - Sheet1
Backyard ©Christopher Frederick Jones

Now completed, this project demonstrates how an existing space can be repurposed to add amenity to a residence.

The brief

Located at the rear of a house near Moreton Bay foreshore, the studio is immersed in the garden. Research has linked nature, fresh air and natural light with productivity and creativity, so maintaining a connection with the garden informed the creative direction of the space.

Given the workspace sits within a residential property, future adaptability was the other primary consideration. By adding a kitchen and bathroom, the space has the potential to be repurposed in future with minimal intervention.

Channel Street Studio by Anna O'Gorman Architect - Sheet2
Workplace ©Christopher Frederick Jones

The concept

This project was staged, and provided an opportunity for Anna to be on-site and play a hands-on role during the entire construction process. Having ownership of the space, we took the opportunity to experiment with new construction techniques and work in close collaboration with the builder to further add value to the outcome during the construction process.

The first stage of the process was enclosing the space with louvres and translucent sheeting to maintain garden views and year-round light, and a double-hinged glass door that opens onto the backyard for access and circulation of breezes. The other foundational work involved waterproofing the concrete slab, replacing and extending the roof to accommodate a kitchen, and installing insulation.

With the framework in place, the single-skin block walls were painted white to brighten the space, and the existing timberwork bench was repurposed into a coffee/tea bench to preserve the character of the space. A bathroom was also installed, with a high opening to provide a view of the sky and magnolia tree from inside the bathroom.

Channel Street Studio by Anna O'Gorman Architect - Sheet3
Entrance View ©Christopher Frederick Jones

The outcome

Our studio embeds us in our surrounds. The garden is visible from multiple aspects of the studio, and we can hear birdsong, neighbours chatting and kids playing from our desks.

The kitchen opens out to the garden, adding outdoor entertaining amenity to the residence. Being able to use the kitchen as a bar and outdoor barbecue area solves the problem of limited entertaining space within the primary residence.

Having used the space for both work and entertaining, we have affirmed its potential to adapt into a living space in the future. We imagine it one day becoming a teenager’s retreat, but only time will tell how the story of this space will continue to evolve.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment