The project involved the refurbishment of a Victorian house in the St. John’s Wood Conservation Area to suit the needs of a young family. We sensitively extended into the rear garden to create a light-filled playroom at ground level with a moody bar and cinema room in the basement. This involved reorganising the existing plan of the three-storey home to achieve open-plan living.

Project Name: Curated House
Studio Name: KSR Architects & Interior Designers
Location: London, United Kingdom
Photography: Will Scott

©Will Scott

Repositioning the staircase to one side of the house was key to unlocking a contemporary, open-planned layout across the ground floor. An oak staircase with an elegant steel balustrade now nestles between the study and kitchen. Creating a natural divide between work and home life without interrupting the flow of the space.

“The clients wanted a more contemporary and open-planned interior. We realised early on that the position of the existing staircase, meant we could not achieve a successful open-plan,” says partner Richard Solomon. “Changing the position of the existing staircase allowed us to create an entrance to an open-plan ground floor.”

©Will Scott

The oak treads of the staircase blend seamlessly with the floorboards of the living area, heightening the sense of continuity between spaces. The removal of internal walls means natural light floods the combined lounge, kitchen and dining room from all aspects.

Crittall-style glazing can be drawn across to separate the play area from the main room while maintaining a watchful eye over the children. A flight of stairs flanked by planters steps down from the playroom into a garden that has been re-landscaped to create three distinct zones. A secluded patio is used by the family for outdoor dining, while a lawn extends towards the front of the house and car parking is kept to the rear.

©Will Scott

Upstairs a master suite and two children’s bedrooms with ensuite bathrooms have been more traditionally decorated with richly patterned wallpapers, wainscotting and woodwork. A bespoke bunk bed with integrated storage ensures two children can comfortably cohabit. Two further bedrooms in the naturally lit basement gives the opportunity for the family to grow into the space and host guests.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment