The Ringmer Passivhaus is a new build dwelling, replacing a redundant asbestos dairy barn. Planning approval for the certified Passivhaus scheme was achieved at Planning Committee following an unprecedented Class Q Permitted Development conversion to a larger new build dwelling design.

Project Name: Ringmer Passivhaus
Studio Name: Hazle McCormack Young LLP
Project Size: 150 m2
Site Size: 2000 m2
Project Budget: £450000
Completion Date: 2018
Building Levels: 2
Location: Ringmer, East Sussex, United Kingdom
Photography: Andy Stagg

©Andy Stagg

The three bedroom house is formed from a structurally insulated panel system (SIPS) frame which stands on an insulated raft, ensuring a thermal bridge-free construction.

©Andy Stagg

The walls and roof are clad in Siberian Larch, with feature galvanised steel verges and rainwater downpipes completing the detailing.

©Andy Stagg

A mechanical ventilation heat recovery (MVHR) system ensures a continuous delivery of room temperature fresh air and the thermal performance is so efficient that the bodies of the occupants deliver 35% of the heating load for the building in the coldest winter months.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment