Split House is a renovation to a villa in the Auckland suburb of Sandringham. The project involved the design of a new addition that steps gradually through three split levels down to create an easy connection from the living spaces to the landscape.

Project Name: Split House
Studio Name: Pac Studio
Completion Date: 2020
Building Levels: 4
Location: Auckland, New Zealand
Photography: Simon Devitt

Complete Architecture Package for Design Studios
©Simon Devitt

The lofty spaces are enclosed with a dynamic split hip roof, sarked in cedar and punctuated with high-level windows and a faceted timber screen.

©Simon Devitt

The new addition provides a new kitchen, bathroom, living room, media room, dining room and even a purpose-designed ‘G&T nook’. Each space incorporates a large amount of bespoke built-in cabinetry in walnut and warm lighting.

©Simon Devitt

Beneath the primary living spaces, a cellar and bike workshop were also incorporated. The retained heritage fabric of the original villa was also restored using best practice heritage principles, while also increasing its performance with all new insulation, central heating, rainwater harvesting system, grey water system and electrical upgrade. This warm family home reflects a contemporary way of living together.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment