While modest in size the new owner of this west village space wanted it to be big on impact. To achieve this we decided to make the fireplace wall the focal point of the apartment. Symmetry was achieved around the fireplace with a continuation of the kitchen base cabinetry and counter to ceiling stone clad walls behind floating shelves on either side of the fireplace.

Project Name: Greenwich Street Apartment
Studio Name: Kimberly Peck Architect
Project Size: 625 ft2
Completion Date: 2020
Building Levels: 1
Location: New York, United States

©Kimberly Peck Architect

The dramatic beauty inherent in the natural veining of the stone is juxtaposed against the neutral color and slight texture of the stucco finish on the fireplace. Overall the apartments is a study in tone on tone coloring; showcasing various light shades of taupe contrasted with black accents throughout.

©Kimberly Peck Architect

The overall foot print of the apartment remained much as it was with a slight expansion of the kitchen and bathroom. Due to its small size it was important to maintain a visual link between the two main spaces, the bedroom and the living room.

©Kimberly Peck Architect

Therefore instead of a conventional door we opted to custom fabricate a blackened steel and vintage glass sliding door. The door was hung on barn door hardware and mostly remains open in order to maintain the visual connection within the space.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment