How to ensure privacy in the rapidly growing and relatively dense development of solitary family houses?

A simple cube with hanging wooden construction. Closed-up, practical layout utilizing views of the landscape. This is the exceptional residential complex built close to spruce and pine forest.

Project name: Cube in a cube
Architect’s Firm: boq architekti
Website: www.boqarchitekti.cz
Contact e-mail: jana@boqarchitekti.cz
Project location: Dobris, Czech Republic
Completion Year: 2019
Gross Built Area: 6 units per 150 m2
Lead Architects:  Miroslav Stach, Jana Stachova
Photo credits:  Alexandra Timpau
Photographer’s website: www.alexshootsbuildings.com

Materials:
Brick building
White plaster facade
Hanging steel construction
Wooden vertical elements
Aluminum windows

Cube in a Cube By boq architekti - Sheet13

Three semi-detached houses were created as the first stage of the whole locality (next 9 houses are under construction at this moment and the next 30 houses are in the process of planning). Six units form the basis of the developing part of the city Dobris.

Cube in a Cube By boq architekti - Sheet14The entrance area is followed by a cloakroom, toilet and guest room/study, which leads to the living area with the kitchen and dining room. On the upper floor, there are two rooms with a bathroom and separate parent wing with bedroom, dressing room and bathroom.

Cube in a Cube By boq architekti - Sheet15

Architects worked with overhead lighting, which illuminates the hallway on the ground floor. Also, a balance between interior / exterior relationship was a big challenge, almost every room in the house has an exit to the terrace or balcony.

Cube in a Cube By boq architekti - Sheet17A significant element of the whole project is a steel frame with a wooden filling that fulfills several functions. It creates hidden nooks for storing garden tools, contributes to the shading of interior spaces and mainly creates a secondary cloak, a barrier that ensures the owners much more privacy.

Write A Comment