The number sixty-nine is more than a sexually coded reference, which was not the inspiration for designing this space. However, neither the number sixty-nine nor the colors used are random. The inspiration for the interior and its numeric theme were paintings.

Studio: No Architects
Author: Jakub Filip Novák
Daniela Baráčková
Ján Šefčík
Website: www.noarchitects.cz
Project location: Prague 3 – Žižkov
Project country: Czech Republic
Project year: 2020
Completion year: 2021
Gross Floor Area: 130 m²
Usable Floor Area: 100 m²
Photographer: Studio Flusser
Collaborator: Contractor: CZ interiéry, www.czinteriery.eu

Sixty-Nine By No Architects - Sheet5
©Studio Flusser

One group of people accept contemporary art as mere home decoration. Another group of people – collectors – can value contemporary art. However, their homes are cluttered and turn into art depositaries. Finally, there is the third group of people who, although not necessarily collectors, have fine pieces of art in their homes that bring them joy and pleasure. The reconstruction of a maisonette in Žižkov was designed to give some fine pieces of art a respectable living space.

Sixty-Nine By No Architects - Sheet7
©Studio Flusser

Studio No Architects incorporated two striking paintings into this design, and at the same time this design was incorporated into the two paintings. Number sixty-nine, represented in a painting by Vladimír Houdek, has a special meaning for the owners of this space. This inspiration is evident in the furniture and specially designed heating covers. The unusually rough edges of the paintings are reflected in the kitchen cupboard doors. The paintings’ colors match the colors of the interior – from obvious connections to the discrete ones, such as the color of the wall coating behind the bookshelves.
The shade behind the bookshelf was mixed to harmonize with the object above the bookshelves – a second painting by Josef Bolf. The elegant melancholy of this piece is thematically referenced by the teardrop-shaped lights and the placement of this painting. It was visually connected to a large waterfall painting that can be seen on a block of flats through the living room window, designed by Patrik Hábl.
One cannot escape from artists, but artists are not the main focus here. It is a simple living space for a family who understands art and wants to appreciate and enjoy it. Designing an interior where contemporary art is not just replaceable decoration goes hand in hand with solving many practical problems, such as kitchen or closet enlargement, covers of domestic technologies such as plumbing, office space creation, etc.

©Studio Flusser

The flat has been completely reconstructed – the layout, sanitary hardware and covers have been changed, the heating modified, and an air conditioning unit has been added. A new set of stairs connects the floors, illuminated with some sacral lighting. The furniture is custom-made, starting from the bed, through to the cupboards and dining table.

Materials

oak floor
ceramic tiles
furniture – lacquered MDF
oak veneer
stone

Products and Brands

chairs Leaf — TON\www.ton.eu
door handle NOVA — M&T\www.kliky-mt.cz
pendant light Liquid Light Drop — NEXT\www.next.design


About studio

The No Architects studio has been built on the cooperation of an architect and a visual artist. A team of internal and external collaborators takes part in this collaboration. They can cover the whole range of specialised trades as necessary for good architecture.
We are interested in sensitive detailed solutions that reflect unique stories of every project and every client.

 

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment