A second home for a professional with an itinerant lifestyle, this apartment was designed to create a sense of stability and repose between trips. The crux of the spatial intervention was the opening up of the existing linear compartmentalised space into an upbeat, almost studio apartment-like setting.

Project Name: Copper Cube Haus
Studio Name: DIG Architects
Completion Year: November 2020
Gross Built Area: 1500 sq. ft.
Location: Vile parle east, Mumbai
Photography: Niveditaa Gupta

Copper Cube Haus by DIG Archietcts - Sheet1
Bedroom ©Niveditaa Gupta

The highlight of the narrative was the kitchen block that was delineated into a detached cuboid, free from the ceiling and walls, that would serve both as a bar and a serving counter from the living room. The distinction was intensified by sheathing it in copper — giving this house its name ‘Copper Cube Haus’.

Copper Cube Haus by DIG Archietcts - Sheet2
Bathroom ©Niveditaa Gupta

The burnished cube overlooks the living area with its compact sofa and a small dining cum discussion table, while alongside it, a passage leads to the bedroom in which various volumetric strategies optimise its compact space. Volumetric play optimises the bedroom at Copper Cube Haus from its modest dimensions.

Copper Cube Haus by DIG Archietcts - Sheet3
Interior ©Niveditaa Gupta

The response is articulated as a modular birch-ply box that is strategically scooped out to accommodate various requirements in the form of built-in arrangements — including a handy push-up bench between the bed and wardrobe to keep the luggage of the itinerant owner. The adjacent black glass mosaic-clad toilet incorporates a copper accent in deference to the copper box of the kitchen.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment