This rural retreat sits on the crown of a hill overlooking the Valleys beyond the Kangaroo River and is surrounded by state forest.

Project Name: Rural Retreat
Studio Name: Utz-Sanby Architects
Project size: 250 m2
Site size: 2000 m2
Completion date: 2015
Building levels: 1
Location: Kangaroo Valley, Australia
Photography: Marian Riabic

Rural Retreat by Utz-Sanby Architects - Sheet1
Poolside ©Marian Riabic

The house has been designed as a series of pavilions that interconnect to form a protected entrance courtyard on the southern side and open up to the dramatic views across the surrounding landscape to the north.

Rural Retreat by Utz-Sanby Architects - Sheet2
Living Room+Kitchen ©Marian Riabic

The house is designed to be low-maintenance and robust and uses passive environmental controls, such as solar boosted hydronic heating in the floor, cross ventilation assisted by ceiling fans, an abundance of natural light, LED lighting throughout, as well as 150 000 litres of water storage and photo voltaic panels capable of generating 5 kilowatt hours of electricity.

Rural Retreat by Utz-Sanby Architects - Sheet3
Bedroom ©Marian Riabic

The siting of the house allows each room to capture views and aspect and is linked around the centrally-positioned open-plan living room, with open fire, high ceilings and views across the pool to the valley beyond.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment