This 30m² apartment, with angled walls and an irregular floor plan, was once a hotel room.
Located in the historical city center of Porto Alegre, the Lido Hotel has been for years a reference when it comes to searching for accommodation in the capital of Brazil’s southernmost state, close to the Matriz Plaza and the Public Market. However, the new demand for small apartments has driven the transformation of this hotel into a co-living building.

Project Name: Lido 501 Apartment
Studio Name: Atelier Aberto Arquitetura
Project size: 30 m2
Site size: 30 m2
Completion date: 2020
Location: Porto Alegre, Brazil
Photography: Marcelo Donadussi

 Lido 501 Apartment by Atelier Aberto Arquitetura - Sheet1
Kitchen+Seating Area ©Marcelo Donadussi

The client approached the office with the intention of converting his investment, a small apartment, into a temporary “bed and breakfast” accommodation, that could also attend to the needs of a long term housing, if necessary. The former hotel room is now requesting, besides a kitchen and bathroom, a double bed, sofa bed, closet, and desk.

 Lido 501 Apartment by Atelier Aberto Arquitetura - Sheet2
Bed and Breakfast Room ©Marcelo Donadussi

The project’s concept came from the search for a more regular space, which was the main premise of the office. The pursuit of parallel lines resulted in a large closet that is summarized into a multifunctional white volume, hiding the plant’s winding lines and nesting the bathroom and kitchen, as well as storage for clothes and groceries. Parallel to this volume, an industrial black track light with adjustable spotlights leads the main axis of the apartment and lights up the room.

 Lido 501 Apartment by Atelier Aberto Arquitetura - Sheet3
Seating ©Marcelo Donadussi

Shelves to the right of the front door accommodate the television, plants, books, and decorative objects. The window of the front facade of the building was framed by the woodwork, refining the peeled walls. The shelf above the window was designed to accommodate plants, bringing a glance of green into the room, considering that the view from outside is dominated by the concrete jungle of Porto Alegre’s historical city center.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment