Located on the southern coast of Brazil, the city of Guaratuba is very popular during hot and sunny summers. In the region, it is common for people living in nearby cities to have vacation homes, which become a meeting point for families and friends. Situated on land facing the bay of Guaratuba, the house with two floors would be shared by the children and grandchildren of a family.

Rethinking The Future Awards 2022

Project Name: Bay House
Studio Name: Gabriela Casagrande Arquitetura
Completion date: 2020
Building levels: 2
Location: Guaratuba, Brazil
Photography: Gabriela Casagrande Arquitetura

©Gabriela Casagrande Arquitetura

The project would need a complex expansion and adaptation of the layout to accommodate the two couples and their children. The fundamental objective was to strengthen contact between the family through the connection of spaces and the challenge was to transform 1 suite, 1 bedroom and 1 service unit into 4 suites and 1 service toilet.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

On the ground floor, the common areas of the barbecue, living room, dining room and kitchen were integrated, visually relating to the contemporary design of the furniture, the use of materials and objects that value local identity and crafts. An extensive Silestone stone countertop runs through the internal areas, in the living and dining room as a support and in the kitchen discreetly incorporates the sink sculpted in the material, opting for the durability and sophistication that the smooth surface provides.

©Gabriela Casagrande Arquitetura

The burnt cement floor speaks to the light tones of the materials used entirely in the house and still has the function of softening the appearance of the sand that usually spreads in coastal cities. Internally, indirect lighting, induced through the built-in led profiles, provides a feeling of comfort, creating cozy scenarios.

Externally, the main entrance that overlooks the sea, is outlined by the garden and the barbecue area, where the neutral materials that make up the space, give the straw lining and the pink pink sideboard stand out, as a touch of warmth and a unique design.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers

As for the intimate areas, the old garage gave space to two suites on the ground floor, where a shared garden naturally illuminates and ventilates the rooms.

©Gabriela Casagrande Arquitetura

On the first floor, the furniture in joinery was responsible for the adequacy of the layout, creating the second floor suite, both following the same contemporary style as the project, in neutral materials, cozy lighting, incorporating objects in the ambiance and elements that refer to the place, such as the wooden paneling behind the beds and cabinets.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022