As part of a wider urban plan for the surrounding area, Architectkidd designed a retail development occupying a large space at the busy intersection in Bangkok. Taking an opportunity to question the typical closed “big box” model of shopping malls, the aim was to create a more dynamic presence as well as to allow everyday life to permeate through into the building.

Project Name: The Street Ratchada – Permeable Shopping Mall
Studio Name: Architectkidd
Design team:  Luke Yeung, Manassak Senachak, Jariyawadee Lekawatana, Korpong Sanaha, Tammarat Rodpul, Tamfun Vatayanon, Marisa Charusilawong
Area: 42,000 sqm
Year: 2017
Location: Bangkok, Thailand
Photography credits: W Workspace, Luke Yeung, Aey Somsawat

The Street Ratchada - Permeable Shopping Mall By ArchitectkiddARCHITECTKIDD - Sheet4
©W Workspace, Luke Yeung, Aey Somsawat

Architectkidd proposed a new intermediate space attached to the front of the existing interior retail volume. This semi-outdoor atrium houses a variety of programs, displays and public functions and provides the ability to house temporary and more experimental activities to reach out to young people.

The Street Ratchada - Permeable Shopping Mall By ArchitectkiddARCHITECTKIDD - Sheet5
©W Workspace, Luke Yeung, Aey Somsawat

The facade becomes a mediator between the developing urban conditions and the more traditionally planned interiors. Upon first impression, the continuous metallic surface seems to convey a monumental presence but it is actually a porous layer composed of triangulated slivers that are uniquely sized and cut. The gradient transparencies of the perforated panels provide natural ventilation and reflect changing lighting conditions. At night, the lighting dematerializes the facade and creates an inviting glow from within the atrium that spreads on to the outdoor and public areas.

The Street Ratchada - Permeable Shopping Mall By ArchitectkiddARCHITECTKIDD - Sheet7
©W Workspace, Luke Yeung, Aey Somsawat

The project, called The Street Ratchada, makes use of Thailand’s traditions in metal work to overcome budgetary and fabrication constraints. Digital design combined with local fabrication was utilized to create a building that possesses technological and crafted qualities.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment