The philosophy behind the design is based on the connection between the city of Jönköping and surrounding nature demonstrated through the use of a light and playful wooden canopy structure, partly transparent and open towards the city on one side and Munksjön lake on the other. The matchstick structure pays homage to the city’s past as Tändsticksstaden, famous matchstick capital of Sweden.

Studio Name: EGA Erik Giudice Architects
Design Team: EGA Erik Giudice Architects (Erik GIUDICE, Ayaka UEZUMI)
Area: 10 000 m² SHON
Year: 2016
Location: Jönköping, Sweden
Consultants: Rail transport engineering: SYSTRA /
sustainable: CALLUNA / urban planner: NOEMA
Photography Credits: EGA Erik Giudice Architects (3D)

Station - Jonkoping, Suède By Erik Giudice Architects - Sheet1
©EGA Erik Giudice Architects (3D)

Nature is calming and soothing. Lush urban green is a perfect match for a busy transit hub. Evidence is mounting on the how effective urban nature is by calming and refocusing the stressed and hyper busy mind. With trees we bring immediate visual exposure of nature – and flowering plants and shrubs draw in birds and insects and thus sounds of nature. This complements the organic wood structure ‘our living room in the forest’ and makes it truly come to life. Identity Using a combination of wood and polycarbonate panels, this iconic structure will provide shading, sunlight and natural ventilation while protecting against the elements. The organic nature of the design offers the station a strong identity and the elevated platform coupled with the semi-transparent cover will give the traveller arriving aboard the high speed train an instant view over the surrounding lakes and forests.

The station will offer Jönköping instant recognition on the new high-speed railway link and in line with the ambitions stated in the Design Vision, Jönköping- staden och sjöarna. Green design Our living room in the forest is inherently ‘green’, partly through the use of natural materials such as wood but also through the incorporation of nature into the design. Local tree species such as ash, pine and oak will be planted within the areas where the canopy dips down and is anchored into the streets, the tracks will come to life through the planting of local plants. A habitat that today is increasingly rare is open sand that is warmed by the sun. This is a habitat that the tracks could re-vitalise and plant species that today vulnerable could be supported – such as Fågelarv that has been observed in the area. There are other species of plants and mosses that also are associated to this habitat. This opens a very interesting possibility of supporting biodiversity without creating nectar-rich habitats that may be harmful to bees.” The polycarbonate covering can be integrated with solar panels on the south side, offering the station the possibility of generating energy for its own use. Rainwater will naturally run off the curbed structure and will be harvested and reused within planted areas with the trees.

Station - Jonkoping, Suède By Erik Giudice Architects - Sheet3
©EGA Erik Giudice Architects (3D)

Organisation, Function & Design

The use of wood and curbed, irregular surfaces helps absorb and diffuse noise from the train and other traffic and adds to a more peaceful atmosphere, a place where people are invited to linger and relax. Transparency and openness helps sunlight reach below the cover and onto the platforms and other areas, ensuring that all areas of the station have access to light with entrance areas on all sides, making the spaces above as well as below the viaduct feel safe and secure for all users. At the upper lever visitors are invited into the matchstick forest through long, circular ramps which take them to the top of the canopy and onto a walkway, at once opening up to the lakes and the forests around Jönköping. Here, the visitors can enjoy a drink or simply walk around admiring the view over the lakes, the forests and the city. Proximity & Diversity The lower level of the station will host a number of different uses including ticket offices, shops, cafes and restaurants. It is where other modes of transportation connect with and within the train station. It has been designed to favour easy access for all users and a good flow of both pedestrian and motorized traffic in and around the station through the use of wide sidewalks, large entrance areas and transparency which offers excellent visual orientation.

3/ Abstract about your practice written in the third person:

EGA Erik Giudice Architects is a swedish-french architecture office operating within the fields of architecture, urbanism, research and design.

Station - Jonkoping, Suède By Erik Giudice Architects - Sheet4
©EGA Erik Giudice Architects (3D)

Through a collaborative transdisciplinary approach the office has showed its conceptual strength in a series of award winning projects characterized by precision and innovative design.

EGA Erik Giudice Architects’s work emerges out of a careful analysis of the site and its context on multiple levels, addressing the constantly evolving nature of contemporary life, societies and technologies.

With sustainability at the core of each design, the office develops unique projects, based on a minimized use of resources. A rigorous and research driven approach underpins each project, from the first sketches to the completed building.

©EGA Erik Giudice Architects (3D)

EGA Erik Giudice Architects is currently involved in a large number of projects throughout Europe and overseas. Working global gives us valuable economic, cultural and technical insight and creates the foundation of the teams continuously evolving professional knowledge.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment