After the mining license of an area in the Tasocaklari region of Nevsehir in Cappadocia was revoked, the site of the former quarry was changed to conservation-oriented tourism. During research on the location, archaeological sites were found in areas that had not yet been mined, including a rare altar on the top of one plateau. These areas have since been deemed preservation regulation.

Project Name: Cappadocia Spa Hotel 
Studio Name: GAD Architecture

Osmos Tower By GAD Architecture - Sheet5
©GAD Architecture
The unique physical characteristics of the property, the historical sites within it, and the thermal springs discovered there were the main factors that shaped the design of the project. The intent was to make geography a part of the designed “place” by using these physical and cultural data to create the singular context of the project. Cappadocia Spa Hotel was designed as three separate zones as permitted by geological constraints with respect to carving caves in the soft stone.
Osmos Tower By GAD Architecture - Sheet9
©GAD Architecture

The hotel entrance is carved from west-facing cliffs of the former quarry and comprises the lobby, a rug weaving museum, and the special museum collection of the client, the Indigo Group. In accordance with the depths and heights allowed by carving caves from the rock, the plan consists of a main axis and ancillary apses attached to it.

An axis stretches from the entrance area to the east with a line of cave rooms attached to it. The circulation and accommodations in this zone feature the natural texture of the local stone and unique character of the region’s carved architecture. The corridors open up in certain locations to skylights.

Osmos Tower By GAD Architecture - Sheet10
©GAD Architecture

When this axis emerges from the hill at its eastern end, it opens onto another area scarred by the former quarry. A thermal spring and natural dams at this location were the basis of the lagoon that was integrated into the project.

The third zone consists of units built above the lagoon on an east-facing slope opening to a view of the city of Nevsehir. These units include hybrid, half-carved units and freestanding units made of natural stone.

The distinctive designs of the units in these different zones, which have different scales and spatial features, is a response intended to be in scale proportion to the existing historical and natural context, preserving its unique character.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment