The pandemic has highlighted the importance of designing buildings where the relationship with nature is reinforced and where outdoor and indoor spaces are more connected each other. In these context, primary importance should be given to educational buildings.

Project Name: Tree-House School
Studio Name: Valentino Gareri

©Valentino Gareri

Around the world, in these weeks many schools have just re-opened or are going to re-open soon after the great lockdown. Many protocols have been developed by National Governments in order to make the return to school possible, even in buildings which were not designed to facilitate physical distancing.

The schools of the future will have to be designed under a new point of view: rather then just considering criteria of sustain-ability, they will have to embrace the ability-to-sustain the new condition where the pandemic put the entire society in.

Moreover, thanks to the possibility given by the ‘smart working’, one of the post-covid consequeces has been the relocation of mass of people from big cities to less dense areas. This phenomena puts the accent on the importance of requalifying those areas, that have been forgotten so far.

In these circumstances, the concept model of the school of the future has to be enlarged to a bigger scale: we should start thinking about educational buildings where several schools are combined (kindergarten, primary and secondary school) still maintaining their own independency.

©Valentino Gareri

Not only this. Community center, an urban plaza, a café and a library should be included and offered as spaces for the entire community: the building is operable 24h and becomes an important civic reference and the begin and opportunity for the requalification of suburbs and rural areas.

Considering these aspects, the proposed design provides a modular educational center that can include all the phases of the educational process: Kindergarten, Primary and Secondary schools. All the required spaces are fitted into two rings: the massing articulation allows to create two courtyards and an additional usable roof.

The classrooms are located in circle and have connections to the courtyards and the outdoor landscape. Each module, of 55 sqm, is made of cross laminated timber and corresponds to an ideal classroom of 20/25 students connected by a central corridor.

The building is designed as a ‘tree-house’ and it is distributed through multiple levels, where also roofs are usable and where indoor and outdoor spaces are combined allowing high flexibility for educational activities. The main idea is to create a school that is suspended and immerse in the nature, as a house tree, where the relationship with nature is physically and visibly increased.

©Valentino Gareri

This is possible thanks to the faceted façade, made by the alternation of solid timber panels and glazing panels. The circular perimeter allows to block the direct sunlight with the opaque panels, and get diffuse light and free view through the transparent ones.

The school of the future has to be energy self-sufficient. The educational building adopts several sustainable devices as rain water collections, natural cross ventilation and photovoltaic panels, wind energy devices, all located on the higher roof. At this level, accessible by the scholars, are exhibited all the sustainable devices that the school utilizes in order to reduce the energy consumptions.

Sustainability becomes part of the educational experience of the children, who have their first approach to this theme through the building itself. The modularity of the design allows for future school extension, different programs, different number of classrooms and also can be adapted to create different functions, such as temporary medical centers for emergencies or temporary residential units.

The school of the future has to be sustainable and ,in the same time, able to sustain the new post-covid requirements. It has to be outdoor spaces inclusive and open to nature, made of natural materials and low-cost construction techniques, as modular design.

©Valentino Gareri

It has to be highly flexible and an able to be adapted to different functions and programs, and provide several benefits to the whole community, becoming the incipit for the requalification of peripheral urban areas.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment