The AMS Boogkeers project comprises the restoration and conversion of two historic buildings and the construction of a new building for the main campus of the Antwerp Management School. The project forms part of a municipal ecosystem of start-ups, scaleups, and support facilities which include the StartUpVillage project located across the road (also designed by our office).

Rethinking The Future Awards 2022

The building programme comprises predominantly educational spaces and corresponding support and administrative services.

Project Name: Antwerp Management School
Studio Name: HUB
Photographer: Jeroen Verrecht

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
Antwerp Management School By HUB - sheet 1
©Jeroen Verrecht

This includes an underground car park, bicycle storage, and archive room. The auditoria and other high-density spaces are centralized in the new-build construction. The smaller classrooms and Executive Program rooms are located in the historic buildings. The new building is characterized by its flexible layout and structure, while the historic buildings’ specific room sequence, circulation, and saloons have been meticulously preserved.

Antwerp Management School By HUB - sheet 2
©Jeroen Verrecht

Both the new and historic buildings are connected via a central foyer and generously dimensioned multifunctional space. The latter opens onto an inner courtyard and roof garden. The inner courtyard represents an important spatial element in the design, providing significant surrounding space for the historic rear façades of the monument in Lange Gasthuisstraat while also furnishing the multifunctional space and auditoria with daylight and a sense of exterior space and centrality.

Antwerp Management School By HUB - sheet 3
©Jeroen Verrecht

The historic façade of the building on Mechelse Plein is restored according to the original design, while the layout and dimensions of the new-build facade are a contemporary reference to the significant historic public buildings in the immediate vicinity.

Eduwik- Online Courses for Architects & Designers
©Jeroen Verrecht

The new building’s street-side façades are constructed by the very precise stacking of prefabricated concrete elements, which simultaneously provide structure, insulation, and a finishing layer for the façade. The garden-facing façades comprise a more subtle concrete structure contrasted by gate structures in solid wood.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

Rethinking The Future Awards 2022