Photograph of British-Iraqi Architect Zaha Hadid (1950-2016). ©Wikipedia

Being crowned as the Queen of Curves for her fluid, bold and dynamic buildings, Zaha Hadid was the first female British-Iraqi Architect to receive the Pritzker Architecture prize in 2004, Stirling Prize in 2010 and 2011, and was given the title of Dame by Queen Elizabeth II for her contributions to Architecture. Her projects can be found in skylines all over the world, such as the London Aquatics Centre in the United Kingdom, the MAXXI Museum in Italy, and the Heydar Aliyev Center in Azerbaijan. This article will be featuring her other iconic international work: The Beijing Galaxy SOHO in China.

Digital Image of Beijing Galaxy SOHO. ©Designboom
Digital Image of Beijing Galaxy SOHO. ©Arch2O

The Beijing Galaxy SOHO was designed by Zaha Hadid with Patrik Schumacher and started its construction in 2009. To become an integral part of the living city in Beijing, this urban shopping mall covers a plot area of 46,965m² and has four towers that cater for both office and retail purposes. The complex’s tallest structure has 18 floors, reaching a maximum height of 67 meters. After completing its construction in 2012, Beijing Galaxy SOHO has a total floor area of 332,857m² and is the largest shopping mall in Beijing.

Photograph of Beijing Galaxy SOHO. ©Dezeen
Photograph of Beijing Galaxy SOHO. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura

Overall Design Philosophy

Overall Design Philosophy - Sheet1
Digital Representation of Beijing Galaxy SOHO Design Concept. ©Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects (ZHA) described the Beijing Galaxy SOHO building as having four domed volumes coalesce together via bridges and platforms, thus creating a fluid and dynamic world of continuous open spaces within the complex. The extensive structure achieved the idea of “Fluidity “as its four main wings fuse seamlessly with each other by avoiding sharp corners and sudden change in space. The Royal Institute of British Architects (RIBA) also recognized the building as “demonstrating a rare generosity in a country determined to outdo the west in terms of commercialization”.

Overall Design Philosophy - Sheet2
Floor Plan of Beijing Galaxy SOHO. ©Zaha Hadid Architects
Overall Design Philosophy - Sheet3
Section of Beijing Galaxy SOHO. ©Zaha Hadid Architects
Overall Design Philosophy - Sheet4
Section of Beijing Galaxy SOHO. ©Zaha Hadid Architects
Overall Design Philosophy - Sheet5
Elevation of Beijing Galaxy SOHO. ©Zaha Hadid Architects
Overall Design Philosophy - Sheet6
Elevation of Beijing Galaxy SOHO. ©Zaha Hadid Architects
Overall Design Philosophy - Sheet7
Top View of Beijing Galaxy SOHO. ©Zaha Hadid Architects
Overall Design Philosophy - Sheet8
Top View of Beijing Galaxy SOHO without Surrounding Landscape. ©Zaha Hadid Architects
Overall Design Philosophy - Sheet9
Photograph of Beijing Galaxy SOHO at Night. ©Zaha Hadid Architects
Overall Design Philosophy - Sheet10
Photograph of Beijing Galaxy SOHO at Night. ©Zaha Hadid Architects
Overall Design Philosophy - Sheet11
Photograph of Beijing Galaxy SOHO at Night. ©Zaha Hadid Architects
Overall Design Philosophy - Sheet12
Photograph of Beijing Galaxy SOHO at Night. ©Zaha Hadid Architects
Overall Design Philosophy - Sheet13
Photograph of Beijing Galaxy SOHO at Night. ©Zaha Hadid Architects

However, the Beijing Galaxy SOHO Building is considered one of the most controversial structures in China. Some critics harshly viewed the shopping complex as destruction to the local architectural urban fabric as it stood out like an eyesore. This is because the architectural style of the Galaxy SOHO building is considered postmodernism which forms an outstanding contrast with the surrounding vernacular architecture around the site in Beijing. Beijing is widely recognized for its preservation effort for its humble local architecture such as Traditional Alleyways known as Hutong and Courtyard Houses termed as Siheyuan.

Overall Design Philosophy - Sheet14
Photograph of a Siheyuan in Beijing. ©Travelblog.org
Overall Design Philosophy - Sheet15
General Layout of a Siheyuan. ©Chinahighlights.com
Overall Design Philosophy - Sheet16
Photograph of Beijing Galaxy SOHO and its Context. ©Hufton+Crow
Overall Design Philosophy - Sheet17
Photograph of Beijing Galaxy SOHO and its Context. ©Hufton+Crow
Overall Design Philosophy - Sheet18
Photograph of Beijing Galaxy SOHO and its Context. ©Hufton+Crow
Overall Design Philosophy - Sheet19
Photograph of Beijing Galaxy SOHO and its Context. ©Hufton+Crow
Overall Design Philosophy - Sheet20
Photograph of Beijing Galaxy SOHO’s view. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura
Overall Design Philosophy - Sheet21
Photograph of Beijing Galaxy SOHO’s view. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura

The Beijing Cultural Heritage Protection Centre felt that the addition of the new complex caused great damage to the overall appearance of the centuries-old neighborhood found in the old Beijing streetscape. Therefore, the local organization opposed RIBA’s decision to award the Beijing Galaxy SOHO project.

In response to the criticisms, ZHA explained that their design is a new interpretation of combining the present modern lifestyle of the locals and the classical features of the Siheyuan, allowing visitors to experience an immersive journey throughout the capital city of China. A Siheyuan residence is usually classified as having a central courtyard surrounded by buildings around its perimeter. Henceforth, the Beijing Galaxy SOHO mall has four connected wings that form an open-air space externally which pays homage to the public courtyards observed in Siheyuan.

Overall Design Philosophy - Sheet22
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Exterior. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura
Overall Design Philosophy - Sheet23
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Exterior. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura
Overall Design Philosophy - Sheet24
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Exterior. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura
Overall Design Philosophy - Sheet25
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Exterior. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura
Overall Design Philosophy - Sheet26
Photograph of Beijing Galaxy SOHO. ©SOHO China
Overall Design Philosophy - Sheet27
Photograph of Chinese Rice Terraces. ©Wikipedia
Overall Design Philosophy - Sheet28
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Exterior. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura
Overall Design Philosophy - Sheet29
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Exterior. ©Iwan Baan
Overall Design Philosophy - Sheet30
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Exterior. ©Iwan Baan
Overall Design Philosophy - Sheet31
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Exterior. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura
Overall Design Philosophy - Sheet32
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Exterior. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura
Overall Design Philosophy - Sheet33
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Exterior. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura

Zaha Hadid further elaborated that, “The design to the varied contextual relationships and dynamic conditions of Beijing”. She added that, “We have created a variety of public spaces that directly engage with the city, reinterpreting the traditional urban fabrics and contemporary living patterns into a seamless urban landscape inspired by nature”. Therefore, the overall building composition was influenced by the Chinese natural landscape as the complex looks like a large central canyon while its horizontal planes celebrate the characteristics of the local terraced rice fields.

Selection of Materials

The most outstanding feature of the Beijing Galaxy SOHO complex is its clean and pristine organic form. The ZHA team had to select materials that strike a balance between being able to achieve its sculptural aesthetic and being within their budget. The ZHA Team compared various materials including Fiberglass-reinforced Plastic materials (FRP), Glass Reinforced Concrete (GRC), and shipbuilding steel plates via creating samples. Those three materials seem to be able to create the curves precisely with the least number of seams. However, the team decided to use Aluminum and Stone as its final exterior cladding material as these two materials are more readily available with experienced workmanship from the local producers. As seen in the diagrams and photographs, the layout of each floor plane contains a void space that forms an atrium for natural sunlight to enter via the skylight. This feature helps to illuminate the spaces within the four domes naturally. The interior spaces use glass, terrazzo, stainless steel, and glass-reinforced gypsum to also achieve its smooth curved appearance indoors.

Selection of Materials- Sheet1
3D Digital model of Beijing Galaxy SOHO components. ©Zaha Hadid Architects
Selection of Materials- Sheet2
Classifying Beijing Galaxy SOHO Wall using Modelling Software. ©Zaha Hadid Architects
Selection of Materials- Sheet3
Experimenting Beijing Galaxy SOHO Wall with Different Materials. ©Zaha Hadid Architects
Selection of Materials- Sheet4
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Exterior. ©Iwan Baan
Selection of Materials - Sheet1
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Interior Atrium and Skylight Feature. ©Iwan Baan

Construction Process

After completing the final design plans, the ZHA team started to analyse how they could construct the complex. Assuming that the prefabricated building parts can only be transported via trucks to the site, the team calculated that 9% of the total curved exterior wall have to be double-sided while the remaining portion will be single-sided. The team believed that it was an achievable method, taking into consideration their budget and technical limitations of manufacturers in producing these walls. After discussing with various construction specialists, the ZHA team eventually converted the majority of the exterior curtain wall into single-sided components under the expert’s recommendations as the cost of producing double-sided prefabricated walls will be too expensive. Later on, the team invited regional construction companies to participate in the construction of the aluminum and glass unit prototype. During the meeting, they analyzed each manufacturer’s production capabilities, shape controlling skills, and installation time through the prototype unit. The team also spends the most amount of time studying with the construction firms on how to install and connect the individual units to form the whole complex. When they gear towards the construction phase, the ZHA team shared their Building Information Modeling (BIM) data with their selected construction manufacturer, providing accurate measurements to ensure a smooth construction process.

Construction Process - Sheet1
Axonometric Drawing of Beijing Galaxy SOHO Exterior Wall. ©Zaha Hadid Architects
Construction Process - Sheet2
Axonometric Drawing of Beijing Galaxy SOHO Exterior Wall. ©Zaha Hadid Architects
Construction Process - Sheet3
Photographs of Beijing Galaxy SOHO Aluminum and Glass Unit Prototype. ©Zaha Hadid Architects
Construction Process- Sheet4
Photographs of Beijing Galaxy SOHO Aluminum and Glass Unit Prototype. ©Zaha Hadid Architects
Construction Process- Sheet5
3D Digital Model of Beijing Galaxy SOHO in BIM. ©Zaha Hadid Architects
Construction Process- Sheet6
Axonometric Drawing of Beijing Galaxy SOHO Roof Systems. ©Zaha Hadid Architects
Construction Process- Sheet7
Axonometric Drawing and Detailed Sections of Beijing Galaxy SOHO Bridge. ©Zaha Hadid Architects
Construction Process- Sheet8
Photographs of Beijing Galaxy SOHO Construction Process. ©Zaha Hadid Architects
Construction Process - Sheet9
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Construction Process. ©CRIENGLISH.com/William Wang

Green and Sustainable Elements

The Beijing Galaxy SOHO building was designed to incorporate sustainable elements. This resulted in the complex receiving the LEED Certification for its green efforts. The mall encourages visitors to travel sustainably as seen from the Bicycle storage facilities and preferred parking for green vehicles provided. The roof has a cooled roofing system that ensures that the microclimate is optimal for the guests to enjoy. Additionally, the complex adopts water-efficient systems that recycle greywater. The implementation of the system results in a reduction in overall water usage by at least 20%. The Beijing Galaxy SOHO building saves its energy consumption by 14% by using highly efficient lighting fixtures, air ventilation systems, and a double-glazing exterior envelope.

Green and Sustainable Elements - Sheet1
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Interior. ©Zaha Hadid Architects
Green and Sustainable Elements - Sheet2
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Interior. ©Zaha Hadid Architects
Green and Sustainable Elements - Sheet3
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Interior. ©Zaha Hadid Architects
Green and Sustainable Elements - Sheet4
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Interior. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura
Green and Sustainable Elements - Sheet5
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Interior. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura
Green and Sustainable Elements - Sheet6
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Interior. ©FG+SG–Fotografia de Arquitectura
Green and Sustainable Elements - Sheet7
Photograph of Beijing Galaxy SOHO Interior After Opening. ©SOHO China

In conclusion, this futuristic complex did spark a conversation between different groups of stakeholders. Nevertheless, the Beijing Galaxy SOHO building is still an exciting masterpiece that showcases Zaha Hadid and her team’s professional working attitude of always striving for excellence and challenging their limitations to create innovative yet bold structures around the world. This project will forever be part of Zaha Hadid’s legacy for her service in architecture.

Sources Used:

  • https://www.zaha-hadid.com/architecture/galaxy-soho/
  • https://www.dezeen.com/2012/10/29/galaxy-soho-by-zaha-hadid-architects/
  • https://www.archute.com/galaxy-soho-stunning-urban-landscape-zaha-hadid-architects/
  • https://www.chinahighlights.com/beijing/attraction/galaxy-soho.htm
  • https://www.archilovers.com/projects/68618/the-galaxy-soho.html
  • https://www.huftonandcrow.com/projects/gallery/galaxy-soho/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Galaxy_SOHO
  • THE DESIGN AND CONSTRUCTION OF GALAXY SOHO 过程与挑战 ——银河 SOHO 的设计与建造, 撰文 大桥谕 梁灏翔 Zaha Hadid Architects
  • http://www.china.org.cn/travel/2011-12/05/content_24074663.htm
  • https://www.joelsternfeld.net/a-book-of-justified-true-beliefs-bibliographies/2018/7/11/galaxy-soho-mall-no-7a-small-arch-hutong-beijing-china
Shu Han Janeen Seah
Author

Janeen is currently pursuing an Undergraduate Architecture degree in the United Kingdom. She is very interested in exploring infrastructure developments over the years, analyzing historical design features, and studying new architecture trends with regards to the local lifestyle. She is open to new ideas, expanding her knowledge, and always trying to improve herself whenever she can.

Write A Comment