Tadao Ando believed that the way people live and operate can be directed a little by design. As Interior Designers we have a moral responsibility to add value and meaning to an empty shell. The essence of our work will always be about people and how they can operate with ease and joy in a space. Human centered approach to design encourages us to tame complexity and make the final result simple. This was precisely the principle based on which we approached the design and execution of this office project.

Project Name: Shibui Office
Studio name: The Design Chapel
Location: Mumbai, India
Photography: Biju Gopal, Bizou Photos

5147 Shibui Office byThe Design Chapel: Sheet 1
Work  Desk © Biju Gopal, Bizou Photos

With a rectangular shell of 400 sqft and ceiling height of 10’6”, we differentiated the space into 3 parts depending on the functions to be accommodated. While still allowing the parts to visually flow into each other and hence giving a sense of expanse.  The 1st part near the entrance accommodated the meeting room, the 2nd part became the central workspace and the last part was set for the Director’s and the Manager’s work desks. The large window at the smaller end of the site allowed in ample amount of light and became our favorite quality in the space.

The meeting room was conceptualized as a glass box in an otherwise unabridged space. The wooden ceiling with a light cove running on the its edge made this the box stand on its own where as the glass partitions allowed visual transparency while maintaining a certain level of privacy. Dark ash wooden flooring flowing through the entire office creates a level of homogeneity tying the whole as one. In order to make a smaller area look more expansive, we narrowed down to a monochrome color scheme. The entire canvas of the site has neutral shades of grey, pine wood and dark ash. The grey and pine wood balance each other and create a beautiful synergy. Each complements the other and neither overpowers.

5147 Shibui Office byThe Design Chapel: Sheet 2
Meeting Room © Biju Gopal, Bizou Photos

Placing a high table with bar stools at the center created a circular movement trail around it with peripheral work desks and continuous storage above making the space more capacious. This central desk became a place to take a break, have lunch or even work while standing. The work desks pushed against the walls keep the central space free for movement. They are designed keeping in mind minimum requirements of the employees so as not to add more clutter. Less visual clutter leads to less mental clutter was our motto here. The storage and functional units are all planned meticulously and are governed by ease of maintenance. The furniture is designed in a grid with an intentional play of grooves to minimize material wastage.

Towards the end of the office was a small washroom, outside of which we created a functional pantry mimicking the work desk design, but differentiated from the latter by a custom design pine wood screen.

5147 Shibui Office byThe Design Chapel: Sheet 3
Sitting+Break Desk

The concept was to create an easy on maintenance work environment with an infusion of some glamour and luxury. As a result meticulously custom designed light fixtures in gold body by Lightscapes were added and made to enjoy their moment in their own spotlight. The circular glass lights floating in the space added a touch of drama which we welcomed. The intent was to have an elegant interior, rich in modern luxe charm with keen detailing. With ample amount of natural light coming in the office space became more informal, airy, inviting and creative.


The Design Chapel

The Design Chapel is a multidisciplinary design studio which creates inspired works in the fields of Interior Design, Architecture and Art. The motto of their design practice is to create and curate bespoke spaces which touch, move and inspire its occupants.

They are passionate about creating spaces which are thoughtfully designed, beautifully crafted and artistically inclined. Through a continuous and careful dialogue with structure, details, art, material and order, they seek a holistic and tectonic approach in realizing design ideas.

­­­­­­­­­­Preshita Shah Gupta the founder of The Design Chapel is an alumini of the Centre of Environmental Planning and Technology, (C.E.P.T University), Ahmedabad. She graduated from the School of Interior Design (SID) with a Bachelor’s degree in Interior Architecture and was awarded the Vastu Sh­­­­­ilpa Foundation Award for the best graduating student from the University.

She was also awarded the Baden- Wuttemburg Scholarship to study design at the Hochschule Fur Technik (HFT), University of Applied Sciences Stuttgart, Germany.

Being an accomplished artist and painter herself, Preshita operates on the philosophy that Design is about engaging the audience and the user in an empathetic story telling. She believes that built form and interiors are always evolving and it is important to adapt to the present and design for the future.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment