The project is located in a small lot next to the old town of Cintruénigo, in the region known as la Ribera next to the Ebro river. The surrounds are dominated by two or three floor residential constructions separated by party walls creating a heterogeneous profile.

Location Calle Lafuente 20
Cintruénigo (Navarra)
RUE Architects Raul Montero
Emilio Pardo
Budget Architect Pedro Legarreta
Collaborator Laura Montero Structure Calculation GB Ingeniería Installations Design L’Sol
Floor Area 290 square meters
Project July 2010
Construction 2011-2014
Photography Aitor Estévez

House #20 by RUE Architects - Sheet5
©Aitor Estévez

The new volume shows itself as an autonomous object adapted to the boundary conditions and local planning regulations, resulting a vertical proportion since the lot is really narrow, 6 meters wide.

The house is located towards the access street, creating a hollow at the bottom of the lott that will be used as a yard, in order to expand the domestic experience to the exterior protected from sunlight and prevailing winds, and improving the ventilation conditions in the interior.

House #20 by RUE Architects - Sheet7
©Aitor Estévez

Beyond the yard there’s a single floor volume used as guest pavilion, with a small swimming pool at the top. Both constructions, house and pavilion, are related across the yard.

The housing sequence is arranged following a vertical gradient, placing most public parts downwards (day area) and most private upwards (night area).

The day area, consisting of living room, kitchen and dinning room, is conceived as a two-level great unique space connected with the yard.

In the night area, the stairs become the main corridor in the house, giving direct access to the bedrooms and minimizing the horizontal circulation. Each room is characterized with a different height.

House #20 by RUE Architects - Sheet8
©Aitor Estévez

At the top of the stairs, there’s a big terrace in order to enjoy the surrounding views, that include San Juan Bautista church bell tower and mount Moncayo.

Down the stairs, there’s a cellar that can be used as a lounge, illuminated through a small yard, and an area destined to installations.

The materiality of the house is austere, with prevailing materials such as concrete slabs in ceilings, continuous pavement of microcement on floors, U- glass translucent planes inside the house and on facades, and brick masonry painted in white on the walls.

The house has radiant floor system providing both cooling and heating, fed by an aerothermal installation helped by solar panles.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment