The house stands between two older contemporaries like a foreign man, with its grey front façade grooved but blank, with no openings. The overhang over the porch substitutes for this solidity. The tilted roof supported on the triple height column removes the house from looking static. This unrest and solidity, however, is beaten by the actual interior articulation.

Project: Avdhoot
Studio Name: P & D Associates
Principal designer: Pratik siddhpura, Devang patel
Area: Bharuch (Gujarat)
Year: 2018
Photography Credits: ©Photographix | Sebastian + Ira
Site Area: 2636 sq.ft
Built Up: 2455.23 sq.ft

Avdhoot by P & D Accociates - Sheet4
©Sebastian + Ira

A wide chequered wooden door opens into the foyer where a muted gray beige mural of floating dandelions imbues this transition with a sense of tranquility. The living room is rendered in a tasteful pastel pink, which would fall close between a classic salmon and a pale rose. This choice is further adorned with velvet upholstered sofas in the same shade. The golden chandelier and the pastel blue chairs bring out the inviting femininity of color even better. A punctured wall in the foyer connects the dining space to it. The dining table and chairs is a monochromatic ensemble in gray with wooden structure wrapping around them. The adjoining staircase has a similar ‘gray with wood’ language. The whole space seems to revere the pastel pink of the living room in the background.

Avdhoot by P & D Accociates - Sheet7
©Sebastian + Ira

All the bedrooms have decided color palettes: One of them has a bold yellow and brown combination that makes up a spirited yet mature mood in the space. Another bedroom has a stately wooden queen post bed against a plain pastel blue set up that is reminiscent of an ideal Moroccan holiday. A more pepped up blue is sported in another of the bedrooms, which is coupled with clean edgy lines of Aztec whites. Each of the bedrooms opens up into a tended piece of lawn greens at the ground level as well as on the first-floor level. The latter also is endowed with a subtle white water-feature. The pooja sthan is not adorned with color; instead, a simple white panel with a gold-leafed pattern of peacock feathers reflects all the attention towards the solitary idol in the center.

Avdhoot by P & D Accociates - Sheet9
©Sebastian + Ira

The private living space is backed by a wooden mural with an inlaid brass pattern. Next to this are the pastel blue chairs that sit around as if they are a couple of reminders from the pale salmon hue of the master living room below.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment