Casa Laguna is located on the shores of the Zapallar Lagoon. The area is characterised by the extensive wetlands that give rise to an incredible landscape, habitat of an infinity of bird species, which make the location of the house a unique place.

Project Name: Lagoon House
Studio Name: SUN arquitectos

Lagoon House by SUN arquitectos - Sheet3
©SUN arquitectos

The house’s location on a privileged angle, separated from the lagoon by a wide sand strip, and its close fit to the plot makes it possible to achieve a good orientation and an original volume adapted to site conditions.

Lagoon House by SUN arquitectos - Sheet4
©SUN arquitectos

PROGRAMME

The house separates the private and public uses on two floors; on one side the common rooms and on the other the bedrooms. The access is located on ground floor, which contains a living-dining room, kitchen with service area, guest bathroom, parking, swimming pool and a big terrace connected to the living room by large Windows and sliding shutters. On the first floor we can find the master bedroom, with dressing room and private bathroom, and two other double bedrooms with shared bathroom. The master bedroom area is separated from the others by two terraces, one facing south and the other north. All the rooms of the house are articulated around a triangular chimney, which acts as the heart of the house, creating a circular path.

Lagoon House by SUN arquitectos - Sheet7
©SUN arquitectos

VOLUMETRY

The volume of the house arises from the need to separate ourselves from the limits of the plot. Thus a first prism was created which imitates the geometry of the plot, and which supports two other volumes, one semi-square and the other rectangular, both connected by terraces. This structure forms a mixed volumetry of wood and steel on a reinforced concrete plinth one metre high, not only avoids the frequent flooding of the site but also intensifies the views from both floors. This steel and wood structure stands on a one metre high reinforced concrete platform. This not only intensifies the views of the lagoon but also protects the building from the constant flooding of the area, separating two environments, one more public facing the street and the other more intimate and protected from the wind on the main terrace.

the meticulous choice of materials and the delicate way in which they contrast and complement each other at the same time, results in a home that combines the traditional and the modern of the coastal residential language.

Lagoon House by SUN arquitectos - Sheet9
©SUN arquitectos

LIGHT

Given the south orientation of the house, always conditioned by the views of the lagoon, it has been possible to open large windows on both sides of the house without problems of excessive sunlight. The outdoor living area enjoys natural light throughout the day, while the large windows illuminate the interior of the house. The vertical circulation core is illuminated by a skylight that provides zenithal lighting.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment