The H to V House is located in a high-density urban block in the city of Isfahan-Iran. The project ‘s design corresponds to how traditional spatial relationships in a conventional Isfahan House can be transformed into a modern house within an urban block, whilst maintaining the same traditional circulation concerns and essence of space.

Architecture Firm: CAAT Studio (Kamboozia Architecture And Design Studio)
Project Name: Isfahan H to V House
Principle Architect and Designer: Mahdi Kamboozia
Architect and Project Manager: Helena Ghanbari
Architecture team: Samaneh Nematollahi
Physical Model: Saba Mirhosseini
Base Structure Design: Bordar Group
Structural Designer in Curves & Special Parts: Behrang Baniadam
Executive Manager of CAATStudio: Farhood Moghadam
Construction Counselor of CAATStudio: Omid Khajeh
Architecture Firm Website: www.caatstudio.com
Completion Year:  30/4/2022
Gross Built Area (m2): 450 m2
Project Location: Isfahan- Iran
Photographer: Parham Taghioff – Persia Photography Center

Isfahan H to V House by CAAT Studio - Sheet2
©Parham Taghioff – Persia Photography Center

Isfahan is considered as one of world heritage cities, which houses some of the best Iranian architectural and urban space monuments. The people of this city have coexisted with multi-cultural and religious diversities for many centuries, and as a result of numerous cultural and religious influences they have built a very complex and specific behavioral pattern.

This project created an opportunity for us to attentively study the behavior and the social relations of an Isfahani family, in its authentic traditional form. This enabled us to design a house that best suited its urban context, and also maintained a key spatial circulation within the house which is imposed as a reflection of their cultural behavior.

Isfahan H to V House by CAAT Studio - Sheet4
©Parham Taghioff – Persia Photography Center

The project is located on a plot of land with an area of 300 m² in a dense context, intended for middle-class families. The land is neighbored from three sides and the municipality dictates that the maximum land occupancy is 60%, the building should be situated to the North of the plot, and that the choice of material, and color, … are according to their restrictions

CAAT studio found the answer to the project in redefining the traditional Isfahani houses in a modern context.  Typical former houses built in Isfahan consist of two parts, The “Andaruni”(Private Zone) and the “Biruni”(Guest Zone) that are interconnected by a service corridor.

Isfahan H to V House by CAAT Studio - Sheet7
©Parham Taghioff – Persia Photography Center

The “Andaruni” located at the back of the house, is considered the family’s private region with the bedrooms and a small family yard. This segment of the house is very simple and its exempt from extravagant decorations. On the other hand, the “Biruni” is a large reception room that is intended for guests and events, it is located in front of the house which usually overlooks the front yard and is intentionally very rich in decorations and delicate architectural details.

In this project, due to the restrictions imposed by the plot size and the permit restrictions, we turned the typical horizontal plan diagram of traditional Isfahani houses with “Andaruni and Biruni space” into a vertical composition, thus consequently naming the project H to V house.

The Andaruni space is set out on two floors in a very simple manner and has a private courtyard connecting them at the back similar to a traditional Isfahani House. The “Biruni Space” on the other hand is designed in a sophisticated formal manner overlooking the front courtyard, joining the two spaces is a double heighted vertical corridor which embraces the service area of a traditional home. To conclude this project has brought together a” Home” where its occupants can still experience a modern living space that is still in line with the textural identity and heritage.

Isfahan H to V House by CAAT Studio - Sheet9
©Parham Taghioff – Persia Photography Center

Along with the idea of ​​​​the project, variety in the choice of material color can be seen in both Guest and Private zones. (white brick in vertical rows, gray brick in horizontal rows).

In the Guest zone, the white brick shell covers the inside and outside of the project like as a plastic shape, so that the structure and material have been merged, and the private zone, it has formed as a gray brick box.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment