A house for a couple and one child in the suburbs of Aichi prefecture. There is an uncle’s house on the back of the site, a house where parents live on the west side, and a warehouse on the site. After dismantling the warehouse, I planned to build a new house on the premises.

Studio Name: studio velocity
Design Team: studio velocity
Area: Aichi
Year: 2016
Location: Aich
Photography Credits: studio velocity

Cage House in Shishizuka By studio velocity - Sheet5
©studio velocity

There was a private road running on the east side of the site and it was a little dark, but it was like an intimate public space in the local area. At the end of the driveway, there is a small field like the garden of a house. A driveway with a width of 1 to 2 m can be seen in the surrounding area. The sidewalks from the time they were farmland seem to remain paved with asphalt. In addition, a box-shaped culvert canal runs on the front road, and paddy fields spread widely after traveling several hundred meters. You can feel the gentle slope from the canal to the west to the east. The number of houses is gradually increasing, and even in the cityscape that has been renovated into a single-family house using new building materials, you can feel the cityscape from the driveway and canal. In this house, I thought about the relationship with the relatives’ house on the premises and how to feel the atmosphere of the surrounding city.

Cage House in Shishizuka By studio velocity - Sheet6
©studio velocity

In order to blur the boundary between the town and the site, a cage-like structure constructed as simply as possible is arranged. I thought about lining up the interior with the scenery passing through the gaps in the cage so that I could feel the fragments of the city from both the on-site, road, and indoor buildings. Specifically, a rectangular plane of approximately 6.4m x 5.9m is placed along the driveway that follows the removed retaining wall and warehouse. I tried not to break the scale that I first felt on the driveway. The garden and driveway are continuous, so there are shortages along the building.

Cage House in Shishizuka By studio velocity - Sheet7
©studio velocity

From the front road, there was tiled pavement to get closer to the two main buildings, and the buildings were designed to accommodate them. We also adjust the level of deficiency so that the height of the road and the garden are continuous and the level gradually changes on all sides of the building. The outer wall is finished according to the difference level of the ground. In a layout plan where all four elevations are visible, the planes can make subtle differences and diminish the impression of the cube. The height of the building is planned to be approximately halfway between the one-story house next to the east side and the two-story main building on the west side. I thought. Go down to the rice field. The height of the second floor is a little higher than the second floor of the surrounding buildings. As a result, you can see the tiled roofs of the surrounding houses, the fields in between, the burial mounds and shrines, and the rural landscape spreading in the distance. You can feel the structure of the city by abstracting the scenery seen through the gaps of the structures and making it objective.

Cage House in Shishizuka By studio velocity - Sheet9
©studio velocity

The first floor is a bright space with a high ceiling, and I thought it was a place where relatives gathered. The shoji screens and roof tiles in the main building seen from the 1st floor are slightly different from the scenery seen from the 2nd floor, and have a familiar atmosphere with concrete. Pillars pass through the pillars and studs are omitted to create a cage-like skeleton. The floor beams and outer girders on the second floor are attached to the pass-through columns, but the girders are separated from the finish of the floor, giving the appearance of the floor being caught in the outer frame. The opening hides the sash frame, and the meeting area behind the pillars is arranged so that the landscape and structures are lined up directly. The warehouse will disappear and the life of the house that appeared there will begin. As life and landscape pass through the houses, the boundary between the town and the house mixes, the town expands, and the environment changes to an environment where the site expands.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment