This renovated apartment for a married couple is part of a housing complex located on the coast of Zushi, facing the Sagami Bay in the Kanagawa Prefecture, Japan.

Project Name: Zushi House
Studio Name: Roovice

Zushi House By Roovice - Sheet2
©Roovice

Despite being a single unit of a multi-storey residential building, once inside the apartment the presence of the neighbourhood has completely vanished. This is thanks to the peculiar shape of the construction that provides a direct and private view of the landscape only, giving the sensation of being alone in nature.

Therefore, the strongest feature of the apartment is certainly the view of the bay that can be enjoyed from the big openings in the living room. The renovation aimed to emphasise this characteristic by transforming it into the core of the home and not the mere arrival of it.

Living room and entrance are placed on the apartment’s opposite ends, so the challenge was to make the sitting room the first space to encounter as you enter the flat.

Zushi House By Roovice - Sheet4
©Roovice

To do that, the first step was shifting the kitchen along the corridor to extend the hallway, squeezing the circulation farther up until the living area, where the space opens horizontally and welcomes the bay.

The service rooms are arranged on a grid developed on both sides of the hallway: the bedroom and the studio are facing north, each one with their own window looking at the communal spaces of the construction; while the toilet, the bathroom and the kitchen storage are located in the middle of the plan, helping to create a distinct separation between night and living area.

Consequently, the focus became generating a space as fresh and airy as possible, which helped in granting the home a more coastal atmosphere. The simple gesture of whitening all the interior walls accomplished a significant part of the work, while increasing the height of the ceiling completed it.

As a result, the rooms and the hallway now have a white unfinished ceiling given by the exposure of the electrical and plumbing elements.

Zushi House By Roovice - Sheet6
©Roovice

It was fundamental to blend in with the greenery surrounding the building to feel immersed in nature. The vegetation of the living room are leaf-plants, with their natural green colour that creates a nice transition from the outside wild to the cosy inside. The toplight lamp has been chosen accordingly, with its vivid green wires that remind a branch of a plant.

The last major refurbishment concerns the niche in the corner of the living room. The choice here fell to designing a spot where to just lay down and feel overwhelmed by the scenery. This gives the whole living area a sense of relaxation and comfort.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment