This project happens to be a special one, not only to the design team, but clients as well, as it transformed our ideas into client’s space through their own manufacture. Designed for a family of three brothers and their parents, this house has enabled lot of flexibility and options to evolve with time.

Project Name: The Concrete Concert
Studio Name: Ravi- Shashi

The Concrete Concert By Ravi- Shashi - Sheet4
©Design Inc.

Basic planning was done and structure construction was in process when our design team was introduced to the project. Therefore, our foremost need was to finalize the interior style to make desired changes in the structure for probable interiors and required facelift in exteriors. Concrete happened to our client business venture, “Hey Concrete”, so we streamlined to use versatility of concrete in all and every building element beginning from roof, to floor, wall clads, artefacts and furniture.

Exclusive bespoke usage of concrete on floor, roof, and walls added to the uniqueness of the project. Customized flooring in colored concrete, terrazzo tiles for washrooms, with regular client meetings enabled innovation in concrete.

Key points of the project being, in spite of exhaustive usage of concrete, variety of implementation enable different and distinct patterns and textures.

The Concrete Concert By Ravi- Shashi - Sheet6
©Design Inc.

Walls and partitions:

Wall panels and ceiling ranging from brass inlaid panels, pristine plane panels, triangular panels, 3-D patterns add to the concrete composition and style. Smooth wall finish has added to the space symphony.

Usage of breeze blocks along with adjustable louvers, with Turkish blue and natural teak wood furniture, gives exclusivity to modern architecture form. Bespoke simple, bold yet elegant floating center table holds a substantive position in living area.

Industrial color palette of grey, browns, contrasted by blue has made the living space playful and naughtorius. Every room of the house exclusive feature enabling directed significance utilized well. Leaf patterned ceiling, applauds versatility of the material.

Living room is ornamented with blue painted designed metal cut jaali accommodating pooja niche.

The Concrete Concert By Ravi- Shashi - Sheet9
©Design Inc.

Bedrooms

The bungalow has 5 bedrooms, with an exclusive feature, providing statement to the space. Parents bedroom have a lively pre-fabricated concrete triangular patterned bed head wall and entertainment unit wall, framed in wood , intercepted by similar patterned window, amalgamated with tinted grey triangular floor, done using precast concrete tiles, has earmarked its presence through sobriety.

Eldest brother’s bedroom is coordinated well with 3D wall panels, reflected with Satuario finish laminate on entertainment unit wall, and has been adequately set as per utility. Striking feature of the bedroom being terrazzo blue concrete flooring, done using 1200*600 mm sized precast terrazzo slabs.

Bedroom of younger brother has been designed, making a cusp between concrete and wood intersections, intercepted by fenestration.

Bed room of youngest brother is kept quite simple and raw, with minimal furniture and furnishing, as he being unmarried, leaves with complete possibility of incremental furnishing as per need.

Kids bedroom is crafted interestingly using combination of playful combination, supported by slate on wall for providing with free spirits to young mind for scribbling and exploring.

Last but not the least, client’s satisfaction, not only in terms of aesthetics, but utility added functionality added final feather to the design.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment