The school setting allows a close relationship with nature. Located in the countryside, the new primary school + kindergarten is surrounded by beautiful adult trees.

Architecture:  Miguel Marcelino
Collaborators: Pedro Dourado
Structural Engineering: Betar
Plumbing Engineering: Ana Luísa Ferreira
Electrical Engineering: Fernando Carvalho Araúj
Area: 15.678 m2
Location: Fonte de Angeão, Vagos, Portugal
Client: Municipality of Vagos
Copyright drawings, models and photomontages: ©Archive Miguel Marcelino
Copyright final work photos: ©José Campos

Angeao School Source By Miguel Marcelino - Sheet2
©José Campos

The proposal explores the relations between inside and outside through two systems that will define the spatial organization of the school: in the classrooms, an atmosphere of concentration is sought, so the large windows open to gaps, like private courtyards, providing controlled natural light and diagonal views to the surroundings.

Angeao School Source By Miguel Marcelino - Sheet4
©José Campos

In the common zones the opposite happens: direct and frontal views, large perspective fields in all directions as well as plenty of natural light in the corridors.

Angeao School Source By Miguel Marcelino - Sheet8
©José Campos

There is no separation between structure, architecture and building services. The structure is at once architecture and its material is the actual finish. Pipes and cable trays are not hidden and most of the ventilation and cooling is done through semi-passive systems.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment