“The Vanished House” was a work created for the second East Lake International Ecological Sculpture Biennale held in Wuhan in 2021. The venue for the exhibition was Wuhan Shimenfeng Memorial Park, a cemetery with beautiful environment and a tranquil spatial atmosphere. A place where the deceased rest peacefully, the venue has an ambience suitable for memorial and mourning activities. “The Vanished House” was created as an echo to this special attribute of the venue.

Work name: The Vanished House
Design firm: Field Conforming Studio (www.fcstudio.art)
Email: [email protected]
Year of completion: 2021
Chief designer: Hu Quanchun
Design execution: Xiang Yu, Chen Songlin
Size: 9.8m×5.1m×4.8m
Material: 2cm-thick Corten steel plate
Exhibition curator: Sun Zhenhua
Academic moderators: Lu Hong, Ji Shaofeng
Exhibition art director: Fu Zhongwang
Exhibition organizers: Zhi Art Space, Hubei Museum of Art, United Art Museum
Exhibition support units: Wuhan Institute of Design and Sciences / School of Public Art, Wuhan Creative Industry Development Co., Ltd.
Exhibition sponsors: Wuhan Shimenfeng Memorial Park Co., Ltd., Wuhan Tianyu Hengxin Investment Management Co., Ltd.
Photographer: Jin Weiqi

The Vanished House By Hu Quanchun - Sheet4
©Jin Weiqi

The work presents a house covered in sprawling ivies. A symbol of hearth and home, this house, as detached, leaves a space formed by the wrapping creepers. It is the remembrance of a vanished living space and thus of the people and things of the past. “The Vanished House” is a memorial space that invites visitors to participate in and experience.

The Vanished House By Hu Quanchun - Sheet5
©Jin Weiqi

After they settled on a “vanished” house to resonate with the exhibition venue, the key question for the designers was what kind of house to choose. In the beginning, they thought about choosing a house type with features specific to Wuhan to present locality. After research, however, they found that the city’s old buildings, especially residential ones, didn’t have obvious local features, while public constructions representative of Wuhan were not reasonable choices for such an environment. Finally, the team decided to choose the simplest image that a house could be. Involving neither locality nor extra symbols, it was just a simple house that resembled a child’s sketch. The form, without many contrivances, adds more simplicity and purity to the work, while the patterns of the sprawling creepers introduce more sophistication.

The Vanished House By Hu Quanchun - Sheet6
©Jin Weiqi

After the spatial form was confirmed, the designers had to figure out how to convey the sense of a vanished house through the status of the creepers. To that end, they made a 1:10 miniature of the house with cardboard and sketched ivies on the model to present the growing status of the plants. In this way, the designers could control the density and size of the vines as well as the turns and connections they present on the walls. The process of sketching was the most sentimental and exciting part of the creation, and has brought a distinctive feature of handicrafts and paintings to the work.

The most insipid, tedious work then followed. After the vines were sketched on the miniature, the designers converted them into vector files. As the final work would be realized through laser engraving on Corten steel, they broke down the model for high-resolution scanning and then manually converted the scanned files into vector files available for laser engraving. It was a time-consuming, tedious work. In addition to drawing the lines one by one, the most important procedure was to deal with the connections at where the lines turned. It was a step that needed the team to pay much special attention to. They had been modifying and checking the details until manufacturing was started in the factory.

The Vanished House By Hu Quanchun - Sheet11
©Jin Weiqi

The material used for the work is Corten steel, which was treated through a laser cutting process. There are two reasons why they chose Corten steel. First, after rusting, Corten steel turns crimson, a color that can well express the texture of the creepers’ vines. Second, “The Vanished House” creates a space that people can enter. As the wall is formed by ivies, it needs certain strength to form a space without relying on other structural forms, and the two-centimeter-thick Corten steel plates provide the structural strength required for the wall to support itself. Over time, the color of the Corten steel plates will get darker with sunshine and rain, and the intention of this work will become increasingly prominent.


About Field Confirming Studio

Field Confirming Studio is a cross-disciplinary design practice dedicated to public art creation and the research of public space design. With a team of artists and architects, the studio has been focusing on public art creation and public space design research in both urban and rural contexts over the years. Oriented by problem research, the team emphasizes the study of the site’s characteristics during design creation, in an attempt to respond to the site and build a connection between the work and people as well as the site.

Hu Quanchun

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment