Surprising spaces and beautiful use of materials show that so much more can be done with a typical Dutch terraced house.

Project Name: Concrete split-level house
Studio Name: derksen|windt architecten
Photography: René de Wit

©René de Wit

For the new construction of this corner-house, derksen | windt architects made a design, which turns out to be a powerful sequence of ever-changing spaces. And it is realised in a very nice combination of robust and light materials. This has resulted in a house with a spatial quality that is normally only seen in luxury villas or museums.

The house is located in a residential area in Capelle aan den IJssel, surrounded by typical houses as they were so often built in the second half of the last century, and actually still are being realised in a variant thereof. Characteristic adjoining houses with two floors, an attic under a sloping tiled roof and a brick facade.

©René de Wit

derksen | windt architecten, however, continued to put the dot on the horizon: it had to become the most beautiful terraced house in the Netherlands, of a quality that normally cannot be achieved within this typology.

The house was designed from the experience of the spaces. These zones that change in height are connected as openly as possible. From kitchen to basement and sitting room, and from entrance to attic. The transitions between zones can be felt by height differences, positions of windows, view to the outside and changing material. This has resulted in a house with staggered floors, wrapped in a robust façade material, all within the characteristic building envelope.

©René de Wit

The facade is a beautifully detailed fair-faced concrete facade. A stone-like material was a requirement from the municipality, which normally results in brick. But here the result shows that more can be done. The love for Japanese and Swiss architecture (long cherished by the architects) was the inspiration for concrete facades which give a sense of texture, of refinement. This has also worked here, when one is at the house, one wants to touch the facade.

The house has a ground heat exchanger, integrated solar panels as a roof, all within a very well insulated shell. The weight of the facade has been compensated by innovative wooden floors. In this way, the clients have a robust and maintenance-free house for the future, which is also sustainable in all areas possible.


derksen|windt architecten

derksen|windt architecten is a young and distinctive architecture studio with its own signature, founded in 2008 by Jeroen Derksen and David Windt.

‘We make our designs thinking from the optimal future experience for the users. From the inside as well as from the outside. For us daylight, sight and connection are essential in this process.

For every assignment we look for a clear and ideal starting point, specifically for those clients. This makes that our designs differ, although always designed through to the details.’

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment