Simple and rectangular, OCM house sits tucked away from street view at the back of a grassy block. Bathed in the warmth and light of the Byron sun, it responds to the client’s brief of a comfortable home for a young family, with pleasing lines and modest materials on a tight budget.

Project name: OCM House
Builder : Haven Building
Structural Engineer : ROB AUNGLE & ASSOCIATES
Project Year : 2019
Site Area: 500m2
Floor Area: 97m2
Photographer: Ryan Jellyman
Instagram: https://www.instagram.com/studiojacksonscott/?hl=en
Website: www.studiojacksonscott.com
Contact e-mail: scott@studiojacksonscott.com

OCM House By Studio Jackson Scott - Sheet2

Nestled at the rear of a 500m2 site, the 97m2 house runs east to west across its contour, providing optimal north-facing orientation over the lawns and gardens. Wrapped in black FC sheet, vertical and horizontal battens cover the sheet joins to create a tectonic pattern that articulates the façade and defines the window locations.

OCM House By Studio Jackson Scott - Sheet3

An extrusion carved into the northern face forms a sheltered outdoor terrace, revealing a new material and opening up the dwelling to catch the sun’s movements throughout the day. Lined in a warm timber cladding, it provides a gentle contrast to the black outer skin. Complemented with plywood-lined walls and polished concrete floors throughout the interior, the living space is calm and sunlit.

OCM House By Studio Jackson Scott - Sheet4

A simple spatial composition sees OCM house split cleanly down the middle, with bedrooms to one side and communal living areas to the other. The outdoor entertaining terrace flows smoothly into the main inner living space, allowing the house to remain open for much of the year- blurring the line between exterior and interior.

OCM House By Studio Jackson Scott - Sheet5

A hallway leads us to the other half of the dwelling, where lie three bedrooms, a laundry and bathroom. A rigorous design process paved the way for a dwelling pure in form, economical in cost and true to its intentions. Through its geometry, minimal material palette and humble construction methods, OCM House embodies the power of simplicity.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment