This small residential project is located near Frank Lloyd Wright’s Yamamura residence in Hyogo pref. Japan. The house sits in between two rivers enabling the house free from using any air conditioning equipment by letting the river breeze into the house. This is made possible by planning a neutral zone between the interior and exterior perimeter covered with louver sliding doors. These louver sliding doors control light, wind and the privacy of the house by moving them according to the daily weather or the time of the day.

Project Name:  Fuseika
Architecture Firm:  T-Square Design Associates
Firm Location: Osaka and Tokyo
Completion Year: June 2019
Gross Built Area: 113.96㎡
Project location:  Hyogo Pref. Japan
Lead Architects:  Shigeru Tsuda

Media Provider
Photo credits:   Shigeo Ogawa    

Additional Credits
Engineering: Kataoka structural engineering office
Landscape:  GreenSpace

Materials

1. Main Walls (Structure)- Concrete Using Wood Panel with Curved Lines For The Formwork
2. Exterior Doors, Interior Doors, Interior Walls- Teak Wood
3. Floor-Wool Carpet and Porcelain Tile

Fuseika House By T-Square Design Associates - sheet2Reinforced concrete structure was chosen for this house in order to give a strong massive image of the main frame with slight sensitivity and a contrast with the wooden sliding doors. Cantilevered thin concrete frame enabled the architect to make wide openings all around the house, which led to making a strong connection between the house and the surroundings. This connection with the surroundings was planned from the beginning when the architect first visited the site and saw that the site was opened to all three sides of the site leaving just north side adjacent to a neighbor house.

Fuseika House By T-Square Design Associates - sheet4Fuseika House By T-Square Design Associates - sheet12The house is made very simple by using concrete (structure) and wood (nonstructural walls and doors) for the finishing material in order to emphasize the concept. The trees that surround all three sides of the site was also planned from the beginning to serve as a green belt for the pedestrians as well as for the owner of the house. They also serve as a garden for the house since the site is too small to make a decent garden.



Shigeru Tsuda

Shigeru Tsuda: Born 1970 in Tokyo. 1972- Living abroad in San Francisco, London and North Carolina. Graduated from University of East Carolina in 1994. 1994 – Entered the Ide Architecture Office. 1995 – Joined Rikuo Kitamura + Zoom Architect Studio. 2002 -SEstablished T-Square Design Associates. Engaged in domestic and overseas projects such as houses, villas, tenant buildings, commercial facilities, hospitals, stores, etc.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment