The project is tightly bound to the few liberties left by the plot on which it is located. The north exposition and the numerous constructions in the surrounding area required an important work in order to settle the access, the relations to the site and the landscape as well as the spaces placement and the natural light input.

Project Name: CLV House
Architecture Firm: Alp’Architecture Sàrl
Website: www.alparchitecture.ch
Contact e-mail: info@alparchitecture.ch
Firm Location: Le Châble, Wallis, Switzerland
Completion Year: 2019
Gross Built Area: 295 m2
Project location: Bruson, Wallis, Switzerland
Lead Architects: Sacha Martin – Laurent Berset – Mathieu Bruchez – Martin Jardòn
Lead Architects e-mail: sacha@alparchitecture.ch – laurent@alparchitecture.ch
Media Provider
Photo credits: © Christophe Voisin
Photographer’s website: http://www.christophe-voisin.com
Photographer’s e-mail: voisinchristophe@hotmail.com

Additional Credits

Clients: Cédric and Marie-Luce Clavière
Engineering: Philippe Bruchez Ingénieur, Fully

CLV House By Alp'Architecture sàrl - Sheet2

The house takes advantage of the natural slope to connect its ground floor and upper floor to the garden and is shaped with light bevels in order to frame stunning views on the villages and nature of the valley of Bagnes.

CLV House By Alp'Architecture sàrl - Sheet3The basement hosts a detachable studio and the rooms are all located in the ground floor. All the common spaces are grouped in the upper floor around a bright, luminous and cosy loggia that creates a link between the living room and the dining area.

CLV House By Alp'Architecture sàrl - Sheet4

This loggia is also connected to the garden located on the lower floor. The living room benefits a generous corner window with an integrated bench allowing to sit in its frame and enjoy the view.

CLV House By Alp'Architecture sàrl - Sheet5

The facades reinterpret the local characteristics of this preserved area (pitched roof, wood cladding, roof overhangs…) conbined with a contemporary touch playing with asymmetries and offsets.

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.