House extension in Nantes (France)
To extend a house, is to add an extra layer in an existing building, which sometimes allows to see the previous ones.

Architect: Mabire Reich Architects
Project Name: The Puzzle House
Status: Built

The Puzzle House By Mabire Reich Architects

The house we had to extend, close to the Procé park in Nantes, is a clear example of this layering process, picture of the time passing through the changing needs of the previous owners.

At first a single floor one, this house was firstly extended aside and eventually partly raised up, questioning its ability to go under a third extension phase.

The Puzzle House By Mabire Reich Architects

Instead of erasing this history, we completed the puzzle by raising up the initial building in order to form a new volume coherent with the first extension.

The Puzzle House By Mabire Reich Architects

We painted the facade with the aim of harmonizing this patchwork, nevertheless still readable by a careful observer. Then we add a wood mesh, giving a new character to the whole building while offering diverse relationships between the inside and the outside.The newly built upper floor is L shaped in order to divide the ground floor between a single and a double height.

The Puzzle House By Mabire Reich Architects

The entrance path is located under a low wood ceiling, causing a compression felling, enhanced by the wood grain’s drawing. Follows a decompression effect through the double height and the large glass wall, allowing the garden to enter into the house’s inner landscape.

The Puzzle House By Mabire Reich Architects

The wooden mesh proposes diverse relationships between the inside and the outside. Discontinued in front of chosen windows, it goes over the bathroom one, in order to filter views while enjoying the sunlight and having the possibility to ventilate, or over the living room’s ones to allow the air to enter without providing private views to the outside.


Mabire Reich Architects

To extend a house is to add an extra stratum to a frame that sometimes lets you read several already.The house we were able to elevate close to Procé Park, in Nantes, testifies to this work by addition, the work of time passing and the changing needs of previous owners.First simple single storey house, extended by a lateral extension to finally be raised partially, this housing raises the question of its capacity for a third expansion operation.

Rather than erase this story, we completed the puzzle, elevating the initial frame to form a volume consistent with that of the first extension.We then painted the facade, thus harmonizing a patchwork always readable by an attentive eye. Then we put in place a wood mesh that recomposes a new character to the whole, while proposing various devices between indoor and outdoor.The elevation develops in “L”. The footprint of the floor divides the volume of the ground floor, between single and double height.

The entrance course is thus marked by the compression effect felt when entering under a relatively low wood ceiling, the presence of which is reinforced by the design of the veining. The effect of decompression follows, the opening on the double height and on the glass roof, which makes “return” the garden in the landscape of the house.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment