The project is inspired by the dreamlike universe of textures and materials from the Mediterranean world. The most characteristic element is the waves of the sea, which we implemented through two constructive elements on the ground and first floor. Both give a specific function, one of them as a bar back on the first floor, and the other as a long zigzagging bench that organizes the central area of the upper floor.

Location: Demaria 4709, Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina.
Built Area: Ground floor 1205 sqf
Upper floor 2098 sqf
Program: Restaurant
Design Development & Construction Documents: Hitzig Militello Arquitectos
Team project: Arch. Ludmila Timmerman
Arch. Juan Manuel Fernandez
Construction documents: Rosbaco & Partners
Construction Management: Rosbaco & Partners
General Contractor: Rosbaco & Partners
Lighting consultancy: Giuliana Nieva
Photography: Alejandro Peral
Year: 2022

Benedetta by Hitzig Militello Arquitectos - Sheet4
@Alejandro Peral

White tones are the most predominant throughout the space, suggested by the constructions so characteristic of those latitudes.  The use of mosaic in blue and turquoise tones is clearly a constructive resource that represents an era and an art typical of the Mediterranean.

The use of white painted wood strips as cladding in most of the space generates a rhythmic texture which suggests a relationship with the strategy used in the areas developed with the waves.

Benedetta by Hitzig Militello Arquitectos - Sheet5
@Alejandro Peral

The terrazzo flooring in natural and ochre tones throughout the facility gives the space a sensibility of subtle and tiny stones that integrate with the “Mediterranean mood”.

Finally, the vegetation that emerges from the long bench predominates in its tones as if it were the integration of real nature merged with the allegorical metaphor of the sea.

Benedetta by Hitzig Militello Arquitectos - Sheet8
@Alejandro Peral

From an organizational point of view, both the first floor and the upper floor are divided into two areas, the production and the service area. They are both separated by glass partitions as a typical allegory of the old factory windows. The restaurant has large areas for private use, such as the kitchens, production room, camera room and offices, representing 40% of the total area of both levels, which guarantees a functional production for the restaurant’s needs.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.