One of the most significant components for designing a grand commercial bar is setting the overall vibe and energy of the space. The remarkable bar in Chembur, Mumbai that we designed features such an ambience through the bold combination of colours, patterns, and textures used with strong geometrical language.

Project Name: HOG Taproom
Studio Name: ESI Design Studio
Project Category: Interior Design
Project Location: Chembur, Mumbai, India
Project Size: 1100 sq.ft.
Project Status: Built
Architect / Designer: Jinesh Sanghavi and Ektaa Chhadva
Photographer Credits: Umang Shah Photography

©Umang Shah Photography

The layout of this taproom or lounge area was set in such a way to maximise the sitting area openly and also cater to the need of required openings for the same. All the services were placed at the back end to avoid any sort of abashment while managing the space constraints. The project has even got several playful grooves finished with different categories of material in a sophisticated manner.

©Umang Shah Photography

The floor plate is mainly segregated into three major spaces. The bar is the first zone open for the visitors to sit and enjoy their drinks. The entrance gives a buffer space before you arrive in the sitting zone. Full-Height ornate cabinetry at the entry bifurcates the areas and gives some storage space simultaneously. The dynamic open ceiling being an “exposed structure” or “open plenum” ceiling manages to give an industrial look to the bar.

©Umang Shah Photography

The central zone comprises of two high tables suspended from the ceiling surrounded by heightened chairs.For the seating, the most comfortable option has been used that is the upholstered wooden chair with a nice backrest and customized fabricated metal legs with its maintained rustic look.

©Umang Shah Photography

The third space is the casual sitting area with a very alluring set of furniture. This cohesive design is inter-dependant on these three major zones. The showcase area of the bar came out to be a cheerful corner. It has been intentionally kept light using materials like mirrors and SS Sheet reflecting the volume according to the scarcity of space. So, the glass racks serve the motive of gracefully showcasing the quantum of liquor and the depth of the bar. The upper portion for the same reason has been created with a mesh structure of MS steel with black coated pipes to maintain the required balance. Then the backdrop has again been highlighted by installing lights.

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment

9th RTF | Architecture Construction & Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on 30th April 2020

Participate Now.

Architecture Construction
& Design Awards 2020

Enjoy 33% off on Standard Registration Fee.

Early Bird Discount Ends on
30th April 2020

Participate Now.