The Bruce Museum, a cornerstone of its community, showcases world-class exhibitions in art, science, and natural history. In 2014, after a nationwide search and design competition, the Bruce embarked on a transformative journey to revitalize its campus, ensuring its relevance for the future.

Project Name: Bruce Museum
Studio Name: EskewDumezRipple
Location: Greenwich, Connecticut
Contractor: Turner Construction
Geotechnical Engineer: Melick-Tully and Associates
Landscape: Reed Hilderbrand
Lighting: Fisher Marantz Stone
Acoustical Engineer: Jaffe Holden
Theatrical/AV: Jaffe Holden
Security: Ducibella Venter Santore
Food Service: Futch Design Associates
Museum Programming: M. Goodwin Museum Planning
Envelope: Simpson Gumpertz & Heger
Cost Estimating: Stuart-Lynn
Code Consultant: Bruce J. Spiewak, Consulting Architect
Owner’s Representative: Stone Harbor Land Company
Commissioning: The Stone House Group
Photography: Tim Hursley

Bruce Museum by EskewDumezRipple-Sheet2
©Tim Hursley

EskewDumezRipple, selected through this process, conducted an in-depth study to understand the museum’s needs, enhancing its role as a vital community resource.

Bruce Museum by EskewDumezRipple-Sheet6
©Tim Hursley

The outcome was a comprehensive renovation of the museum’s original 32,500-square-foot structure, complemented by a 42,000-square-foot addition. This expansion, spanning three floors, more than doubled the museum’s space, providing a welcoming environment with clear circulation, spacious galleries, and ample room for exhibitions, storage, and archival purposes.

Bruce Museum by EskewDumezRipple-Sheet9
©Tim Hursley

Since its reopening, the museum’s new areas have served as a vibrant hub for various forms of engagement. The expansive lobby, café, and gift shop blend seamlessly, fostering an open and inviting atmosphere. A newly added lecture hall has become a focal point for community events, celebrations, and educational programs. With both changing and permanent galleries, the museum can now host ambitious exhibitions and offer enriching educational experiences.

Bruce Museum by EskewDumezRipple-Sheet12
©Tim Hursley

Inspired by the geological heritage of its location, the design team crafted a façade using cast stone and glass, reminiscent of the coastal quarries of Connecticut. This exterior, animated by natural light, undergoes captivating transformations throughout the day and seasons, echoing the dynamic spirit of the museum itself.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.