Presented with a 1000 sq/ft wedged shaped space, it was not immediately clear how to develop a store, or indeed how to access it, as at that moment there was none except through the as yet unbuilt party wall with the neighboring store.

Project Name: Malin+Goetz DTLA
Studio Name: Messana O’Rorke
Location: Los Angeles, United States
Photography: Eric Laignel

Malin+Goetz DTLA by Messana O'Rorke - Sheet1
Store ©Eric Laignel

Being LA and a distinct lack of people wandering the street, we determined that we should orient the space toward the development’s court yard, where a pedestrian mall was being anticipated, and present our store as a window display to Santa Fe Avenue along the wide end of the wedge.

Malin+Goetz DTLA by Messana O'Rorke - Sheet2
View from corridor ©Eric Laignel

The M+G products fall into four categories, hair, skin and face, plus candles and fragrance. The store fixture developed as an idea of a single ribbon structure, reminiscent of that perfect moment when a new concrete building is just floors and columns. The serpentine form runs its way around the store made up from straight runs and 30° curves, the ten shelves in each bay are held in place by a single floor anchored column.

Malin+Goetz DTLA by Messana O'Rorke - Sheet3
Corridor ©Eric Laignel

The structure exists independently of the white plaster perimeter walls and windows. The exception being a mirrored partition the juts into the space providing a small storage room. The reclaimed oak and marble sales counter is the only fixture to occupy the floor of the space, which has raw concrete floor and ceiling.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment