Zaha Hadid Architects has been announced as the winner of the contest to design the new Hangzhou International Sports Centre. The project includes a soccer stadium and 60,000-seat training grounds, a 19,000-seat indoor rink, and an aquatic center with two 50-meter pools. The center is housed in the Hangzhou Future Science and Technology Cultural District. This project also includes a new riparian park and public areas.

Competition to Design the Hangzhou International Sports Centre in China won by Zaha Hadid Architects - Sheet1
Hangzhou International Sports Center_©Zaha Hadid Architects

Designed according to c standards, the stadium, and headquarters are configured to bring spectators as close as possible to the playground and ensure excellent performance. There are unlimited views of each seat, creating an intense match atmosphere for players on the field and fans sitting in the entire stadium. These programmatic requirements define the geometries which are expressed as ripples inside the shuttered facade.

Soccer Stadium with 60,000 seats_©Dezeen

The two small sites are to be located on the west and south sides of the complex, housing the inner arena and aquatic center. With a surface area of 74,000 square meters, the arena will have a seating capacity of 19,000 and the flexibility to accommodate various events, from spectator sports to music concerts. To create this layered shape, ZHA draws inspiration from the earthwork of tea plantations on the surrounding hills of Hangzhou.

Competition to Design the Hangzhou International Sports Centre in China won by Zaha Hadid Architects - Sheet3
Tea farms in surroundings_©Plomp

In contrast to the solid facades of most stadiums, the front of the stadium of Hangzhou International Sports Center is open to the outside with grilles housing terraces. They provide a variety of food and drink outlets with panoramic views of the city.

The louvered facade of the room removes the border between the inside and the outside. The materiality and details of the louvers give the stage a laminate and geological aspect of solidity nearby.

Competition to Design the Hangzhou International Sports Centre in China won by Zaha Hadid Architects - Sheet
Louvered Facade_©Zaha Hadid Architects

The large landscaping of the center will create new wetlands along an adjacent shoreline to enhance local drainage facilities. They will be part of an expanded rainwater collection and gray water reuse system. Utilize the region’s aquatic flora and fauna to naturally remove contaminants from the water. ZHA also states that it will maximize the use of recycled and recyclable materials used in construction.

Competition to Design the Hangzhou International Sports Centre in China won by Zaha Hadid Architects - Sheet5
Landscaping around the center_©Plomp

The Hangzhou International Sports Center has been designed for China’s Green Building Program’s highest three-star rating. The building has natural hybrid ventilation, solar panels on the façade, and the collection and channeling of rain and gray water for filtration and reuse.

Hangzhou is home to many of China’s largest technology companies; the region attracts computer professionals and entrepreneurs throughout the county. They’re coming to Hangzhou for work and life. Hangzhou’s population is increasing, and the International Athletic Centre will provide a variety of facilities for professional athletes and residents.

Competition to Design the Hangzhou International Sports Centre in China won by Zaha Hadid Architects - Sheet6
International Sports center_©Atchain

Hosting the growing population of Hangzhou, the design of the International Sports Centre offers a variety of facilities for base players to professional athletes. The compact design of each site, its orientation, and composition make it possible to turn nearly half of the site into new public spaces in the city—an integral part of the neighborhood urban plan and the natural scenery along the shoreline. The center includes new parks and meeting places for events, recreation, and relaxation.

Recently, Zaha Hadid Architects (ZHA) were named laureate of an international contest to design the new culture of the city of Jinghe.

References:

https://www.e-architect.com/china/hangzhou-international-sports-centre-china

https://newatlas.com/architecture/hangzhou-international-sports-centre/

https://www.archdaily.com/991133/zaha-hadid-architects-wins-the-competition-to-design-the-hangzhou-international-sports-centre-in-china/6357cfabf0bd244ba971d573-zaha-hadid-architects-wins-the-competition-to-design-the-hangzhou-international-sports-centre-in-china-photo?next_project=no

Author

Juhi Goyal is a budding architect as well as a passionate poet. She believes that as an architect, you should be courageous enough to find something you love. She is a curious learner with the aim to improve her design skills, to maintain her creative spirit. Apart from architecture, she is a poet and has a keen interest in the exploration of new places and people.

Write A Comment