Bowden station was designed to provide improved connectivity with Bowden, the Entertainment Centre, Adelaide Park Lands, local businesses and sporting clubs. This includes the integration of a shared path for pedestrians and cyclists that link Bowden Station, Bowden the suburb and Adelaide Park Lands.

Project Name: Torrens Junction Rail Separation Project Bowden Station
Studio Name: Cox Architecture
Location: Adelaide, Australia
Photography: Iain Bond
Completion date: 2018

Torrens Junction Rail Sepa - Sheet1
Staircase View ©Iain Bond

Crossings were increased from three to five, ensuring the rail line didn’t become a dividing force through the neighbourhood.

Torrens Junction Rail Sepa - Sheet2
Exterior View ©Iain Bond

Materials used are robust, vandal proof and have a long-life span. Pre-cast concrete panels are both durable and aesthetically pleasing due to their oxide colouring and graffiti-proof texture.

Torrens Junction Rail Sepa - Sheet3
Outdoor View ©Iain Bond

The green wall of the station creates sightlines, but also takes a wall that traditionally would have been concrete and replaces it with plantings that aid the station in being cooler and calmer.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment