This project is located in “Hekmat” district in the north of Tehran, where new buildings are built with maximum density and have created a dense residential area. Because of this type of intensive construction, Open spaces yards and plants are designed and executed in minimum areas.

Project Name: Bi-HESAR
Office Name: KARABON
Office Website: karabonoffice.ir
Lead Architects: Mehdi Panahi
Design Associates / Team : Mohammadreza Riahi , Elham Paziraee
Firm Location: IRAN / TEHRAN
Completion Year: 2016
Gross Built Area : 1500 m2
Project Location: IRAN / Tehran / Hekmat district
Building Function: Residential Apartment
Photo Credits:  Mehdi Panahi
Photographer’s Website: mehdipanahi.ir

Bi-HESAR by KARABON - Sheet5
©Mehdi Panahi

Spaces where once the residents of a building and neighbors met each other, and these spaces strengthened the sense of familiarity and sense of belonging, but today, due to their absence, it weakens neighborhood relations and reduces the sense of belonging to their neighborhood.

The main challenge in this project was to create open and semi-open spaces with the aim of creating and strengthening a common sense of belonging for residents and neighbors in the neighborhood. Due to the special position of the project at the intersection of three alleys and the special centrality between the neighbors, these semi-open spaces were of higher importance.

Bi-HESAR by KARABON - Sheet7
©Mehdi Panahi

Although the residential (salable) parts of the project were designed on the first to fifth floors, based on the client’s investment plan, the share of semi-private spaces in the project was minimal, Because on the one hand with the maximum occupancy level of the building and on the other hand with the modification of the land dimensions due to the widening of the streets, a small area was left to create semi-open spaces, which was minimized with restrictions of car ramps.

With all restrictions, we designed what was left of the yard with the appropriate details, such as hanging ramps and turning the edges of semi-private spaces into flowerboxes, in order to maximize the open space and green space.

And by leaving the courtyard space free from a perceptual point of view, we increased the open space of the neighborhood and the green landscape.

Bi-HESAR by KARABON - Sheet9
©Mehdi Panahi

Presence in open and green spaces and the freshness of plants is the minimum quality that unbuilt spaces in the alleys of these compact areas need.

We turned semi-private spaces on the ground floor with optimal dimensions into various spaces suitable for the use of project residents and neighbors. We designed a small hall as a sports space in the cozy part of the ground floor, and a small lobby and turning part of the lobby space (facing south and facing the sun) into a semi-open yard to compensate for the loss of yard space.

In designing the facade of the project, considering the details and materials of the facades of several close neighbors, we chose brick materials to coordinate with them, materials that have a historical and identity values.

Finally, we called the project “Bi-Hesar” (“No-Wall”) with open and semi-open spaces and maximum presence of plants and unfenced yard.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.