Located in Rua Dr. Alves da Veiga (street), Porto, the Alves da Veiga project had the objective of reconverting an old printing office, built in the 19th century and abandoned for decades, into a set of six apartments, preserving the entire structure and the preexisting’s spatial concept.

Studio Name: Pedro Ferreira Architecture Studio
Design Team: Pedro Ferreira Architecture Studio Team
Total Construction Area: 508,45 m2
Year: 2016
Location: Rua Dr. Alves da Veiga, 205, Porto
Photography Credits: João Morgado
Other Credits:
– Contractor – Homereab lda.
– Structural Engineering – ASL & Associados.

Alves da Veiga By Pedro Ferreira Architecture Studio - Sheet4
©João Morgado

Although appearing from the outside to only have two floors, the original building had in fact a very curious floor + mezzanine layout, which actually embodied four habitable levels.

In spite of its advanced state of degradation, the industrial austerity that we found on our first few visits to the building, was the starting point in defining the design proposal.

Alves da Veiga By Pedro Ferreira Architecture Studio - Sheet5
©João Morgado

Simplicity and exactness in the spatial layout, strongly lightened spaces, marked by double-height ceilings.

The result is a set of six apartments (studio, 1-bedroom, and 2-bedroom) where the white walls and ceilings contrast with the coolness of the concrete floor on the ground floor and the warmth of the pinewood on upper levels.

Alves da Veiga By Pedro Ferreira Architecture Studio - Sheet7
©João Morgado

In the logic of the original setting, the rooftop and ground-floor apartments allow the exploration in design of different typologies, through mezzanines and the creation of outdoor spaces, patios, and balconies.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment