The building on the avenue du Temple is located alongside of the wooded lanyard which follows the Vuachère River. This peculiar situation, in between urban and natural environments, characterizes the scenery of this four-apartment building.

Project Name: Temple Residence
Studio Name: LOCALARCHITECTURE

Location: Lausanne, avenue du Temple 35, 1012 VD
Status: Completed
Realization: october 2010 -July 2012
Surface area: 1 367 m2
Floor area: 262 m2
Gross floor area: 563 m2
Volume SIA: 2737 m3

Temple Residence By LOCALARCHITECTURE - Sheet4
©LOCALARCHITECTURE

The volume responds to the inflection-point of the street by a movement of the façade, while that on the south side the building is carved and fragmented in reaction of the shape of the wooded lanyard, creating large and well oriented terraces opening up to the ambient light and in the tree foliage. This clipped volume bears witness of the different scales present in the neighborhood and inserts the building in its natural context.

Temple Residence By LOCALARCHITECTURE - Sheet5
©LOCALARCHITECTURE

The façade is designed by thick angular reinforced concrete slabs. In between the slabs, the vertical rhythm of the wood finishings echoes the verticality of the trees of the wooded lanyard.

Temple Residence By LOCALARCHITECTURE - Sheet6
©LOCALARCHITECTURE

This duality between vertical/horizontal and mineral/ vegetal infiltrates the interior spaces and defines a yet contrasted but harmonious atmosphere.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment