Comfort and well-being on a small site. A new residential development was planned for the site of the former Götzis business park, its buil- dings largely demolished. The challenge was to generate the greatest possible sense of comfort and well-being in a limited space and to create an architecturally coherent ensemble integrating the two existing buildings.

FIRM: Baumschlager Eberle Architekten
TYPE: Residential › Multi Unit Housing
STATUS: Built
YEAR: 2018
SIZE: 10,000 sqft – 25,000 sqft
Businesspark Wieden, Götzis, Austria By Baumschlager Eberle Architekten - Sheet1
©Baumschlager Eberle Architekten

The polygonal form of the blocks gives all the apartments an unimpeded view of the surrounding greenery. The configuration of the open spaces, including a spacious urban ‘square’ with the existing long, bar-shaped block as its backbone, was another way of creating a balance between intimacy und space, proximity and distance. In addition to 65 residential units, the four-storey buildings provide a communal space, bicycle and pushchair rooms, storage units and underground parking on two levels. Every apartment has its own loggia. 

Businesspark Wieden, Götzis, Austria By Baumschlager Eberle Architekten - Sheet1
©Baumschlager Eberle Architekten

The new development has brought the neighbourhood a number of new qualities. Considering the quarter in its globality, for example, opened up thoroughfares leading in all four directions and these, together with the open spaces, offer ample room for sociability and privacy.

Businesspark Wieden, Götzis, Austria By Baumschlager Eberle Architekten - Sheet2
©Baumschlager Eberle Architekten

Durable, renewable, sustainable: shingle façades. The two existing buildings, bar-shaped and lying to the north and south, were given new rendered façades. The most distinctive visual aspect of the ensemble, however, comes from the façade architecture of the new blocks, their rounded corners, bold moulding and wooden shingle blending perfectly with the green of the outdoor spaces.

Businesspark Wieden, Götzis, Austria By Baumschlager Eberle Architekten - Sheet3
©Baumschlager Eberle Architekten
“Wohnen im Wieden” soon became a distinctive address in Götzis. Many factors underpinned the use of wooden shingle as the façade material. Weather resistant, low maintenance and affordable, it provides effective protection for the fabric of the building.
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment