As a typology, the semi-detached house is often perceived as a Siamese twin, reluctantly conjoined to its symmetrical other via a single party wall. The desire to challenge such a notion drives the parti of this single-family house. By separating and pulling the main building block away from the party wall, a semi-detached house breaks free.

Project Name: Railway House
Studio Name: Aamer Architects
Location: Singapore
Photography: Skewedeye Pte Ltd
Project size: 424 m2
Site size: 334 m2
Completion date: 2014
Building levels: 3

Railway House by Aamer Architects - Sheet1
Exterior View ©Skewedeye Pte Ltd

Not only does this formally and aesthetically liberate the house from its neighbour; it also creates a 3m-wide fissure into which light and air penetrate deep into its interiors.
One enters the house through the front of this fissure, where he is greeted by a double-storey volume foyer naturally lit from above.

Railway House by Aamer Architects - Sheet2
Living Room ©Skewedeye Pte Ltd

Light splashes onto the richly-textured brick wall, casting shadows which vary in form and intensity over time. The light leads one up the staircase onto the second storey. By now, the fissure manifests itself as a gathering realm for the family.

Railway House by Aamer Architects - Sheet3
Bedroom ©Skewedeye Pte Ltd

In this funnel-like, naturally-ventilated space, wind passes through freely from the front to the back, both ends at which pockets of green have been inserted. Deep overhangs and operable blinds protect the interiors where necessary. Herein lies the beauty of the house: a space which is at once sheltered yet connected to its environment. Such is the simple delight of tropical living.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment