Scalar Architecture brings a multigenerational family and site together through parametric design. Nestled in a peninsula on Ossipee Lake, New Hampshire, the 3000 sf cottage is formed by two conjoined prisms that provide an elegant and singular resolution to a wide range of desires and concerns.

Project Name: Anker Jordan Residence
Studio Name: Scalar Architecture
Project size: 3000 ft2
Completion date: 2017
Location: Ossipee Lake, United States
Photography: Miguel De Guzman

Anker Jordan Residence by Scalar Architecture - Sheet1
Outdoor View ©Miguel De Guzman

Among these concerns are passive climate responses, adaptability for multi-generational living, and deference towards the spectacular surrounds – including the lake, forests, and White Mountains range beyond.

The cottage’s lakeside site is uniquely challenging. Beyond its climate, topography, and vegetation – all orientations offer distinct opportunities in need of reconciliation: there are northern views, sparse southern solar exposure, western summer and northwestern winter winds, and southern and eastern neighbors to shield from.

Anker Jordan Residence by Scalar Architecture - Sheet2
Fireplace ©Miguel De Guzman

The client family is invested both in the intermingling of the three generations, and the acknowledgment of the interdependent needs of all the generations. To this regard, the family favors the degree to which the spaces may be used as a gathering continuous sequence, whilst providing rather separate moments of isolation and play.

Using a process of adaptive computational design, the architect developed an elemental prism that maximizes interior volume while affording a high passive environmental efficiency and minimum impact on the site.

Anker Jordan Residence by Scalar Architecture - Sheet3
Exterior View ©Miguel De Guzman

The folded roof simultaneously negotiates the southern exposure, the northern views, the management of rain and snow precipitation, and the summer westerly winds. The interior of the prism is articulated as interconnected cells that afford a complex landscape of social interaction.

The process is then reiterated in a fractal fashion to address a multi-generational dwelling program: A conjoined second prism – evolved from the first one, provides a discreet yet connected realm for the young adults occupying the middle level. Below it, the ground floor is given over to the grandparents’ quarters.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment