The design of this urban house reinvigorates a 1960’s detached house situated in the hidden corner of an otherwise forgotten street.

Project Name: Bawa House
Studio Name: Alter & Company
Project size: 200 m2
Project Budget: £230000
Completion date: 2019
Location: Sussex, United Kingdom
Photography: Alter & Company

Bawa House by Alter & Company - Sheet1
Living Space ©Alter & Company

Inspired by Sri Lanka style architecture where the very essence of making architecture is about balancing building and landscape – living more in nature. The design introduces courtyard gardens, veranda’s and streamlined vertical larch fenestration large panels of glass.

Bawa House by Alter & Company - Sheet2
Kitchen+Dining ©Alter & Company

The proposal places a series of contemporary extensions either side of the building, one glass the other black steel. Turning the staircase and removing the floor above provides better circulation and allows for flow and visual connectivity.

Bawa House by Alter & Company - Sheet3
Seating Space ©Alter & Company

The form of the building has been expressed through a refined palette of materials; vertical larch timber battens, black steel, dark grey painted brickwork and large glass panels framed in dark grey metal.

Avatar
Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment