The primary brief requirement for House A was for all of the living spaces to be accommodated on a single level. This brief was an advantage on the long narrow site – enabling setbacks to be minimised and the width of the house maximised to create generous living spaces on the single level.

Project Name: House_A
Studio Name: Sandy Anghie Architect
Project size: 320 m2
Site size: 500 m2
Project Budget: $1300000
Completion date: 2015
Building levels: 2
Location: Perth, Australia
Photography: Dion Robeson

 House_A by Sandy Anghie Architect - Sheet1
Exterior View ©Dion Robeson

Maximising the width of the house in turn enabled creation of courtyards to divide the living spaces of the house into three distinct zones: (1) master bedroom, (2) guest/study, and (3) living / dining. This provides privacy for each zone, and, importantly northern light, a connection to the garden and cross ventilation for all internal spaces.

​Seen in plan the house is essentially “E” shaped – with the three zones connected by a spine which runs along the length of the western boundary. The spine of the house contains the services (laundry, drying court, storage and kitchen) and a long corridor acts as a gallery.

 House_A by Sandy Anghie Architect - Sheet
Living Room ©Dion Robeson

The journey through the gallery corridor of House A is punctuated by openings to the courtyards, providing a sense of space and depth despite the narrow block.

Each zone of the house is articulated by ceiling height, proportion and light, creating spatial variation throughout the house. High ceilings and high level windows provide lots of natural light throughout.

 House_A by Sandy Anghie Architect - Sheet3
Kitchen+Dining ©Dion Robeson

​House A sympathises with its neighbourhood in its presentation to the street and the detailing of the interiors. Elements of the facade of the house show the influence of local art deco architecture, including the strong horizontal bands of the parapet and windows, the white painted render, the concrete slab edge and the steel balustrade. Materials and detailing of interior spaces feel familiar and engage with the past.

The neutral palette of materials (stone, quartz, teak and polished plaster) create spaces that are modern but feel warm and welcoming and provide an ideal backdrop for artworks, allowing the owner to add their own colour and personality.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment